Cine întârzie cu plata facturii la curent va fi obligat să achite și ce n-a consumat!

Romanii care intarzie cu plata curentului ar putea ajunge sa achite si electricitatea pe care n-au consumat-o inca, daca nu vor sa ramana in bezna.

Cine întârzie cu plata facturii la curent va fi obligat să achite și ce n-a consumat!

Motivul: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) le-a dat catorva mari furnizori de electricitate dreptul sa le taie curentul rau-platnicilor, in cazul in care acestia refuza sa depuna, in avans, intr-un cont, contravaloarea facturilor pentru urmatoarele 3 luni.

Potrivit Ziare.com, pana acum, romanului ajuns in prag de debransare ii era suficient sa isi plateasca - fie in al 12-lea ceas - restantele catre furnizorul de electricitate, ca sa se asigure ca nu ramane in bezna.

Odata cu adoptarea unui nou ordin al ANRE, insa, lucrurile s-au complicat. Noua lege le da unora dintre furnizori dreptul sa le ceara garantii banesti clientilor care ajung sa riste debransarea de cel putin 2 ori pe an, pe motiv de neplata a facturilor.

Mai exact, ordinul prevede ca, la cererea furnizorului, rau-platnicii sunt obligati sa depuna intr-un cont, cu titlu de garantie, contravaloarea curentului pe care il consuma, in mod normal, in 3 luni.

Ulterior, daca omul isi achita factura la timp, garantia ramane neatinsa. Daca, insa, platile incep, din nou sa intarzie, furnizorul isi va putea lua banii pe care nu i-a primit la timp direct din contul de garantie.

In incercarea de a-i impiedica pe furnizori sa-i ia omului si ultimul ban din buzunar, ANRE a mentionat in ordin ca furnizorii n-au dreptul sa le ceara garantii "consumatorilor vulnerabili". Problema este ca, la noi, consumatori vulnerabil sunt doar oamenii inscrisi in bazele de date ale institutiilor de protectie sociala sau cei care sunt, totodata, batrani si bolnavi, potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice.

In schimb, o mama care se straduieste sa isi creasca singura copiii, sa spunem, nu e considerata consumator vulnerabil. Iar asta inseamna ca - daca nu reuseste sa isi plateasca factura la curent 2 luni la rand - ajunge in prag de debransare si risca sa fie obligata nu numai sa plateasca restanta, ci sa si depuna garantie pentru urmatoarele 3 luni. Si e lesne de inteles ca omului care nu reuseste sa plateasca lunar o factura ii va fi din cale afara de greu sa achite 5, dintr-un foc!

Potrivit ordinului ANRE, nu toti furnizorii pot cere, insa, garantii de la oameni, ci doar cei de ultima instanta - cum sunt Enel, CEZ si EON - obligati de lege sa livreze electricitate catre toti clientii care le-o cer, indiferent daca acestia obisnuiesc sa isi plateasca la timp facturile sau nu.

Acelasi ordin ANRE prevede ca furnizorii de ultima instanta (FUI) le pot cere garantii nu numai rau-platnicilor, ci si hotilor de curent. Spre deosebire de oamenii care nu isi platesc facturile la timp, insa, hotii pot fi obligati sa depuna garantii nu numai pentru 3 luni, ci pentru un an intreg.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
114

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...