În ultimii 10 ani, România a rămas fără aproximativ 300 mii angajați din mediul privat. Dacă în 2009 existau 4,2 milioane de angajați, în 2018 această cifră a scăzut la 3,9 milioane, studiului anual KeysFin „Condițiile de business din România“.
„Lipsa angajaților este o realitate de zi cu zi a mediului privat din România. Dacă, în cazul companiilor mari și medii, această lipsă nu este una cauzată de o alegere proprie, în cazul microîntreprinderilor, angajații sunt supliniți de antreprenori. Bineînțeles, un regim fiscal care să ofere unele beneficii companiilor aflate la început de drum în ceea ce privește taxele aferente angajaților, ar încuraja microîntreprinderile să investească și în capital uman și să se dezvolte într-un ritm mai alert.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
Cei mai mulți români care lucrează pentru companii locale sunt angajați în industria prelucrătoare, însumând aproximativ 1 milion – 27,7% din total. Urmează comerțul (cel mai mare sector economic după cifra de afaceri și numărul de companii) cu 822,6 mii de angajați, cu 21,1%, transportul și depozitarea cu 355 mii de angajați (9,1% din total), construcțiile cu 319 mii de angajați (8,2% din total ) și serviciile administrative și suport cu 275 mii de angajați (7,1% din total).
Însumat, în primele 5 sectoare după forța de muncă au fost 2,8 milioane de angajați, care reprezintă 73,2% din totalul de angajați din mediul privat din România.