România a exportat, în perioada ianuarie-martie 2021, 13.404 tone de carne de vită, din care 13.276 tone au fost animale vii, restul fiind carne congelată, organe, grăsimi, carne proaspătă, carne afumată, sărată sau uscată, arată datele publicate de Lanţul Alimentar.
Potrivit sursei citate, aceasta este cea mai mare cantitate vândută pe piaţa extra-europeană în primele trei luni, în ultima decadă. În aceeaşi perioadă a anului trecut, cantitatea exportată a fost 9446 t. De asemenea, cantitatea anuală exportată a variat între 20.718 t în 2014 şi 56.177 t în 2017.
„Anul trecut, în ciuda pandemiei covid-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.”, transmite Lanţul Alimentar. Carnea de vită din România ajunge în Israel, Statele Unite, Iordania, Albania, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Hong Kong, Irak, Libia. Creşteri semnificative au înregistrat şi preţurile, faţă de anul trecut: 8,34% la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”. Potrivit Comisiei pentru evaluarea carcaselor, preţurile au fost în săptămâna 28 iunie – 4 iulie: -311,4 euro/100 kg, cat. tăuraşi - 267,37 euro/100 kg, cat. vaci - 287,06 euro/100 kg, cat. viţele. Cele mai mari preţuri sunt în Italia, pt categoria tăuraşi, 4-7,06 euro/100 kg, în Franţa, pentru cat. vaci, 349,18 euro/100 kg, şi în Italia pentru cat. viţele, 460,64 euro/100 kg. În luna iunie a acestui an, Asociaţia Producătorilor de Carne din România (APCR) estima pentru lunile următoare o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator. O astfel de majorare ar fi cauzată de creşterea masivă a importurilor, în contextul unei pieţe interne afectată atât de pesta porcină cât şi de preţul ridicat al furajelor, care afectează costul de producţie.