În scopul prevenirii apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare în perioada sărbătorilor pascale, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani va dispune măsuri specifice tehnico-administrative, precum și intensificarea controalelor sanitar-veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt propuse, depozitate, transportate și valorificate, în special carnea de miel și ouăle de consum, precum și alte alimente de origine animală. Anunțul a fost făcut în cadrul Colegiului Prefectural de vineri, 30 martie 2018, de către Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani.
Astfel, vor fi verificate târgurile de animale ocazionale, piețele agroalimentare, abatoarele din județ, unitățile de tranșare, unitățile de procesare și depozitare alimente de origine animală de tipul carmangeriilor, măcelăriilor, depozite alimentare, precum și unități de vânzare cu amănuntul: supermarketuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică.
Sancțiuni de aproape 50.000 lei!
În perioada 5 - 26 martie 2018, inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Botoșani au efectuat controale în diferite unități, fiind aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 48.320 lei. Deficiențele constatate se referă la transportul animalelor vii către abator cu mijloace neautorizate veterinar ori neconforme, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate depășit, nerespectarea normelor generale de igienă în depozitarea produselor alimentare sau manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare. Controalele oficiale vor continua zilnic până pe data de 7 aprilie 2018.