BNR va pune in circulatie, de astazi, bancnote si monede cu noua stema a tarii. Acestea vor avea inscrisa pe avers data de 1 ianuarie 2018.
Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor si monedelor cu noua stema, caracteristicile acestora, precum si elementele de siguranta ale bancnotelor cu noua stema, vor fi aceleasi cu cele ale bancnotelor si monedelor aflate in circulatie, precizeaza un comunicat BNR.
Bancnotele si monedele cu noua stema vor fi lansate in circulatie in mod esalonat, in functie de nevoile reale ale circulatiei monetare.
Bancnotele si monedele cu noua stema a tarii vor circula in paralel cu cele existente in prezent in circulatie.
Legea prevede ca stema si sigiliul tarii se vor modifica pana pe 31 decembrie 2018, astfel incat pe capul acvilei sa apara o coroana. Prin noua lege se revine practic la forma stemei proiectate in 1921. Aceasta a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa, in 1947, in urma instaurarii comunismului, care a eliminat coroana regala de pe capul acvilei.
Asta inseamna ca toate institutiile publice care au afisata stema vor trebui sa o modifice, se schimba si bancnotele.
Am luat legatura cu initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciuneascu. Acesta sustine ca s-a gandit la "lucrurile importante" cand a redactat actul normativ, adica stemele si sigiliile institutiilor publice, nu la capacele de canal.
"Toate institutiile publice care au afisata stema tarii - Parlament, ministere, consilii judetene, primarii - vor trebui sa le inlocuiasca, iar sigiliul - acolo unde este nevoie, in special Banca Nationala (nu toata lumea mai are sigiliu). Acolo unde exista stema tarii pusa, de exemplu, pe un canal sau pe vreun capac, acum doar n-o sa schimbam capacul de acolo. Eu m-am gandit la lucrurile importante", a declarat pentru ziare.com initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciunescu.
Si bancnotele si monedele vor trebui modificate, insa acest lucru nu inseamna ca Banca Nationala este obligata ca, pana in 2018, sa le retraga din circulatie pe toate cele care contin stema veche si sa tipareasca o multime de bani cu stema noua.
De fapt, bancnotele vechi raman in circulatie pana se uzeaza, iar cand BNR emite unele noi, acestea vor prezenta stema cu acvila incoronata.