Mai mult de 200 de investiţii care includ înfiinţarea sau modernizarea de sisteme de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd în toată ţara vor fi realizate prin intermediul componentei C3 -managementul deşeurilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, peste 800 de milioane de lei vor fi investiţi în aceste platforme care au ca scop colectarea şi valorificarea gunoiului de grajd.
Astfel, şi zootehnia, văzută ca un mare poluator beneficiază de investiţii de colectare a deşeurile astfel încât emisiile de carbon şi poluarea pânzei freatice să fie diminuată.
Cele mai mari proiecte finanţate au o valoare eligibilă de peste 4,9 milioane de lei, în timp ce altele depăşesc cu puţin un milion de lei. În total, conform datelor publice sunt 240 de astfel de proiecte eligibile care vor primi finanţare prin PNRR, potrivit zf.ro.
În Top 10 proiecte eligibile pentru finanțare prin PNRR – componenta C3- managementul deșeurilor, pentru pentru sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, se află două comune din județul Botoșani: UAT Hănești (4.940.443 lei, plus 929.538 lei TVA) și UAT Corlăteni (4.926.408 lei, plus 927.616 lei TVA)
Și comuna Curteşti, din județul Botoşani, este eligibilă pentru a accesa fonduri de 4,5 milioane lei pe componenta C3 -managementul deşeurilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „În cadrul proiectului se vor realiza următoarele: platformă de incintă cu iluminat asigurat şi dotări cu echipamente tehnologice şi echipamente de transport: buldoexcavator, tractor, braţ încărcător frontal ataşat la tractor, remorcă, maşină de împrăştiat gunoi, cisternă vidanjă“.
Conform ultimelor date Eurostat, agricultura emite circa 10% din emisiile cu efect de seră dintre sectoarele economice, pe primul loc stând energia. Gunoiul de grajd poluează mediul în primul rând dacă nu este depozitat în condiţii prielnice, astfel că emite cantităţi mari de metan în aer iar dejecţiile pot ajunge în pânza freatică de exemplu.