Producătorul de soluții de securitate informatică Bitdefender este una dintre cele mai puternice companii de IT pornite din România, fiind unul dintre cele mai cunoscute branduri românești dincolo de graniță.
Florin și Măriuca Talpeș sunt cei care au fondat compania în urmă cu mai bine de trei decenii, aceasta extinzându-se puternic la nivel mondial, având anul trecut afaceri de 1,4 miliarde de lei, mai mari cu 34%, și un profit net de 292,3 milioane de lei. Matematicieni de fel, soții Talpeș au debutat în mediul de business prin fondarea companiei Softwin în 1990, prima firmă de pe piața românească de software certificată ISO 9001, apoi AntiVirus eXpert (AVX), iar în luna noiembrie 2001, afacerea s-a transformat în ceea ce cunoaștem a fi astăzi Bitdefender.
(Măriuca Talpeș, fiica actorului Mihai Mereuță)
În străinătate a pășit în anul 2004, având primele birouri în Statele Unite ale Americii, Germania și Regatul Unit. De-a lungul timpului, și-a consolidat prezența și afacerile, iar în 2007, fondul de investiții Axxess Capital, sub conducerea românului Horia Manda, tot matematician, a cumpărat 7% din acțiunile Bitdefender pentru șapte milioane de dolari. La 10 ani distanță, un alt fond de investiții, Vitruvian Partners, a achiziționat o participație de 30% în companie, pentru aproximativ 180 de milioane de dolari. La momentul respectiv, valoarea producătorului de soluții de securitate informatică era evaluată la 600 de milioane de euro, iar cei doi fondatori își păstrau pachetele majoritare de acțiuni.
Bitdefender a finalizat procesul de achiziție a companiei Horangi Cyber Security, cu sediul în Singapore, tranzacția extinzând portofoliul de produse și servicii Bitdefender cu soluții de gestionare a drepturilor privind infrastructura cloud, managementul securității în cloud și servicii de consultanță în securitate.
Finalul anului 2021 este un alt moment important în evoluția companiei, atunci când Bitdefender a angajat băncile de investiții J.P. Morgan și Morgan Stanley pentru a gestiona listarea la Bursa de la New York. Compania a depus în mod confidențial un proiect de declarație de înregistrare de tip Form F-1 la autoritatea americană de reglementare a pieței de capital (SEC) pentru o viitoare ofertă publică inițială (IPO) în Statele Unite ale Americii, eveniment care a fost amânat pe fondul contextului economic și geopolitic, arată Forbes.
Legătura dintre Mihai Mereuță și succesul Bitdefender!
Mihai Mereuță, actorul născut în Santa Mare, județul Botoșani, era un familist convins. Puțini cunosc legătura lui de sânge cu o figură cheie din lumea afacerilor românești: fiica sa, Măriuca Talpeș, una dintre fondatoarele Bitdefender.
În spatele succesului familiei Talpeș se află și Mihai Mereuță, tatăl discret al Măriucăi.
Mihai Mereuță le-a dat soților Talpeș primii 300 de dolari pentru a-și pune afacerea pe picioare. Gestul făcut de tatăl Măriucăi Talpeș venea într-o vreme în care toți cei din jur îi sfătuiau să nu urmeze această cale, pentru că nu aveau experiență în afaceri. Cu cei 300 de dolari, soții Talpeș au reușit, însă, să pună pe picioare propria companie, Softwin, din care apoi s-a desprins Bitdefender, ce avea să devină ulterior un adevărat gigant la nivel mondial.
”…am deschis Softwin, cu biroul în sufragerie. Ca să putem face actele aveam nevoie de bani, pe care i-am primit de la tata – echivalentul a 300 de euro. Mai aveam, tot de la tata, şi un trabant, pe care-l primisem cadou la nuntă, cu care mai căram un calculator, nişte acte...”, a povestit Măriuca Talpeș.
Măriuca Talpeș, fiica lui Mihai Mereuță, a absolvit Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din București și Facultatea de matematică-Informatică a Universității București.
Astăzi, 1 aprilie, se împlinesc 21 de ani de la plecarea la cele veșnice a actorului Mihai Mereuță.