Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a scos spre dezbatere publica o mica modificare la H.G. 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul cadru al documentatiilor tehnico-economice.
Cu aceasta ocazia, si specialistii in constructii au mai cerut o simplificare: ca investitiile cu valoare redusa sa se poata realiza direct la faza de Proiect Tehnic si apoi de executie de lucrari.
Birocratia excesiva omoara investitiile publice
La acest moment, daca un primar decide ca doreste sa reabiliteze o scoala, adica putin var, de schimbat termopanele, pus polistiren si schimbat gresia in bai, pentru executie nu ii trebuie mai mult de trei luni.
Dar procesul birocratic il obliga pe acesta sa parcurga mai multe etape, ce fac imposibila realizarea investitiei in anul in curs.
Astfel, el trebuie sa faca: nota conceptuala, tema de proiect, expertiza tehnica, auditul energetic, studiul de fezabilitate/documentatie de realizare a lucrarilor de interventie, proiect pentru autorizarea lucrarilor de constructii, proiect tehnic si abia apoi executia propriu-zisa.
Chiar daca proiectantul ar putea face toate aceste documente intr-o singura etapa, legea obliga autoritatea ca fiecare sa fie parcursa in parte, aprobata in cadrul Consiliului Local si abia apoi se trece la urmatoarea.
Fiecare predare capata astfel un cost distinct si un timp propriu care depaseste de cele mai multe ori doua luni (numai birocratia aprobarii duce la cel putin doua luni pe etapa). Citeste mai mult pe Ziare.com...