Amenzi de peste 32.000 de lei aplicate de ITM în luna martie

Amenzi de peste 32.000 de lei aplicate de ITM în luna martie

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a aplicat, în luna martie a acestui an, amenzi în valoare totală de 32.500 lei, arată un comunicat de presă emis joi de instituție.

Potrivit sursei citate, în domeniul relațiilor de muncă au fost verificați 216 angajatori, dintre care 107 controale au fost efectuate pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată.

„Au fost constatate 87 deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri și au fost aplicate sancțiuni în valoare de 7.500 lei. În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă și Monitorizare Relații de Muncă, în cursul lunii martie 2022 au fost eliberate 1956 de certificate/rapoarte cu informații extrase din baza de date gestionată de Inspecția Muncii, 10 adeverințe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 52 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaților și un număr de 12 carnete de muncă aflate în gestiune și neridicate de titulari în termenul legal”, se detaliază în comunicat.

De asemenea, au fost preluate la sediul ITM un număr de 195 de registre electronice de evidență a salariaților.

În domeniul securitate și sănătate în muncă, în cursul lunii martie, s-au desfășurat controale la un număr de 53 agenți economici, au fost constatate 84 neconformități și au fost dispuse 93 de măsuri, fiind aplicate patru amenzi în valoare de 25.000 de lei și 80 de avertismente.

Au fost comunicate către ITM nouă evenimente, dintre un accident de muncă, soldat cu incapacitate temporară de exercitare a atribuțiilor.

„Cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acțiunilor de control au fost: utilizarea echipamentelor de muncă neconforme; neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM, inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție; lipsa evaluării riscurilor de accidentare și de îmbolnăvire profesională; neinstruirea lucrătorilor la angajare; lipsa planul de prevenire și protecție; neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor și a examenului medical periodic”, se menționează în informarea ITM.

De asemenea, s-a constatat că angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării și instruirii lucrătorilor, nici pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, mai arată sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta