Amenzi de peste 160.000 de lei aplicate de ITM Botoșani, în primul trimestru al acestui an

Amenzi de peste 160.000 de lei aplicate de ITM Botoșani, în primul trimestru al acestui an

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a aplicat, în cursul trimestrului I al acestui an, amenzi în valoare de peste 160.000 de lei pentru neconformități privind relațiile contractuale și securitatea angajaților, potrivit unui comunicat emis de ITM.

Potrivit sursei citate, compartimentele de control al relațiilor de muncă au efectuat 328 de acțiuni de verificare, dintre care 174 de fond, patru având ca tematică respectarea unor legi speciale și 150 pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. În cadrul acestor controale au fost intervievate 223 de persoane.

„Pentru neconformitățile constatate au fost sancționați 17 angajatori, au fost dispuse 268 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, a fost verificat modul de îndeplinire a unui număr de 159 măsuri dispuse anterior, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, dintre care 9 amenzi în valoare totală de 99.800 lei și 9 avertismente scrise”, se arată în comunicat.

În conformitate cu Programul Cadru al ITM Botoșani, pe parcursul trimestrului I al anului 2022 au avut loc campanii de combatere a cazurilor de muncă nedeclarată, fiind vizate depozite, puncte comerciale, stații de distribuție a carburanților auto, în cadrul cărora s-au efectuat 381 controale, aplicându-se 8 sancțiuni și dispunându-se 46 măsuri de remediere a deficiențelor constatate. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 87.500 lei.

„În cadrul acțiunii de informare și verificare a angajatorilor cu privire la registrul general de evidență a salariaților  s-au efectuat 326 de controale, s-au dispus 32 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, s-au aplicat 2 sancțiuni, o amendă în cuantum de 300 lei și un avertisment scris. În perioada de referință au fost transmise angajatorilor un număr de 846 scrisori informative privind obligațiile ce le revin cu privire la înființarea completarea și transmiterea la inspectoratul teritorial de muncă a registrului salariaților”, precizează ITM Botoșani.

Un număr de 10.115 carnete de muncă se aflau în evidența instituției, dintre care au fost eliberate 45.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 31 martie a.c., inspectorii de muncă au soluționat și formulat răspunsuri la 636 adrese înaintate organe fiscale, ale administrației publice locale, organe de urmărire penală, instanțe de judecată sau alte instituții ale statului.

Numărul total al sesizărilor înregistrate s-a ridicat la 119, dintre care 103 au fost soluționate favorabil petentului, 14 redirecționate și două clasate.

În domeniul Securitate și Sănătate în Muncă, în perioada vizată, au fost efectuate un număr de 153 controale, dintre care 19 privind supravegherea pieței, cu monitorizarea a 106 produse.

„Pentru neconformitățile constatate au fost sancționați 109 angajatori, au fost dispuse 303 măsuri de remediere, au fost verificate 35 măsuri dispuse anterior, au fost aplicate 283 sancțiuni contravenționale, dintre care 9 amenzi în valoare de 66.000 lei și 274 avertismente”, se menționează în comunicatul ITM Botoșani.

Au fost înregistrate șapte accidente de muncă, dintre care cinci soldate cu incapacitate temporară de muncă, iar două mortale.

„Conform Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii și Programului propriu de acțiuni pentru anul 2022 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, in domeniul S.S.M. s-au desfășurat campanii și acțiuni în cadrul cărora s-au efectuat 81 controale, s-au constatat 22 deficiențe, s-au aplicat 22 sancțiuni contravenționale, din care 2 amenzi în valoare de 15.000 lei și 20 avertismente”, mai precizează sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta