Amenzi de 280.000 de lei aplicate de ITM, în luna mai, pentru muncă nedeclarată

Amenzi de 280.000 de lei aplicate de ITM, în luna mai, pentru muncă nedeclarată

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2023, în perioada 02-31.05.2023 activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani s-a concentrat pe identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă.

Astfel, conducerea inspectoratului a dispus organizarea unei campanii de control la angajatorii care desfășoară activitate de transport persoane în regim TAXI.

S-au efectuat controale inopinate în teren, în mai multe intervale de timp, s-au identificat 4 persoane desfășurând activitate fără contract individual de muncă și s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 80.000 lei.

Întrucât condițiile meteorologice din perioada indicată, au permis intensificarea activității în domeniul construcțiilor, s-au dispus cu precădere, controale la angajatori din acest sector.

S-au identificat la muncă 8 persoane pentru care nu s-a încheiat contract individual de muncă și s-au aplicat sancțiuni în sumă totală de 160.000 lei.

De asemenea, s-au mai identificat două cazuri de muncă nedeclarată la angajatori care desfășoară activitate de alimentație publică și s-au aplicat sancțiuni în sumă de 40.000 lei.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate pentru contravențiile săvârșite de angajatori prin folosirea muncii nedeclarate a fost în perioada de referință, de 280.000 lei.

În toate cazurile prezentate mai sus, s-au dispus măsuri de intrare în legalitate, iar angajatorii le-au dus la îndeplinire încheind contracte individuale de muncă pentru toate persoanele identificate la muncă.

(Comunicat de ITM Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
203

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
196

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
285

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...