Afaceriștii botoșăneni s-au plâns ministrului Finanțelor de abuzurile la care sunt supuși! "Se dorește distrugerea..."

Afaceriștii botoșăneni s-au plâns ministrului Finanțelor de abuzurile la care sunt supuși! "Se dorește distrugerea..."

În cadrul întâlnirii de luni cu ministrul Finanțelor, Anca Dragu, prezent la Botoșani, o parte dintre agenții economici locali au luat cuvântul și au ținut să aducă în atenția oficialului guvernamental, dar și a vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Doru Dudaș, abuzurile la care ar fi fost supuși din partea inspectorilor Antifraudă.

Reprezentantul unui grup de firme care activează în industria cărnii, Samcom As SRL, a reclamat faptul că sunt bombardați cu controale din partea celor de la Antifraudă, controale în urma cărora li se impută tot felul de nereguli, deși controalele fiscale nu au evidențiat prejudicii. 

"Una din companii are control fiscal făcut pentru o anumită perioadă, are rambursări de TVA, și după aceste rambursări și un control fiscal, am avut un control de la Antifraudă terminat cu un proces verbal cu sume estimate destul de mari. Aș vrea să întreb care mai este poziția noastră ca agent economic, atâta timp cât partea fiscală și partea de control fiscal ne acordă încredere, după toate aceste lucruri vine Antifrauda cu blocări de conturi, cu măsuri asiguratorii. Ne aflăm în imposibilitatea să ne achităm furnizorii, angajații. Noi ca agenți economici pe cine să mai credem pentru că suntem dezorientați", a spus reprezentantul companiei respective.

Vicepreședintele ANAF i-a dat dreptate și a recunoscut că există o necorelare în ceea ce privește activitatea organelor de control.  

"Aveți perfectă dreptate, avem o problemă aici în a asigura o sincronizare și o vedere comună între cele două tipuri de control pe care ANAF le desfășoară, controlul antifraudă și controlul fiscal, în speță controlul fiscal pe rambursările de TVA. Nu știm exact care este situația dvs., dar ne putem documenta. Pe legislația actuală, colegii noștri de la Antifraudă care desfășoară activitatea strict pe bază de analize de risc și informații provenite de la orice structuri ale statului este posibil să aibă informații altele decât ceea ce rezulta din documentele pe care cei de la control le-au verificat, și să fie niște informații suplimentare care să vizeze realitatea unor operațiuni economice. Dacă măsurile asiguratorii au fost instituite există posibilitatea atacării lor în instanță", a specificat Doru Dudaș.

Agentul economic care a ridicat problema abuzurilor celor de la Antifraudă a spus că a urmat calea legală și când a avut câștig de cauză s-a trezit cu noi controale și noi imputări.

"Am făcut lucrul acesta și am reușit să ridicăm aceste măsuri asiguratorii, am avut un alt control pe aceeași perioadă, ni s-au pus alte sume ca să nu putem să ridicăm măsurile asiguratorii. Este o luptă pe care o ducem de trei ani, sunt oameni pe care îi avem angajați și se vede clar că ceea ce se dorește este doar distrugerea mediului de afaceri, eu așa îl consider și așa văd, pentru că este ceva repetitiv.  Am peste 90 de controale, suntem din 2003 pe piață, la ultimul control am fost întrebați de ce am făcut aceste firme, oare am făcut o firmă din 2003 ca în 2016 să țepuiesc statul? Abuzurile la care suntem supuși în timpul controalelor, modul cum suntem tratați din start ca niște infractori, noi muncim de dimineață până seara, nu avem sărbători...", a mai spus reprezentantul companiei din industria cărnii. 

Acesta a adus în atenție și o altă practică pe care o consideră nedreaptă.

"Suntem acuzați că furnizorii furnizorilor furnizorilor noștri, chiar așa este speța, au avut niște operațiuni ireale, nu pot răspunde eu ca agent pentru al patrulea furnizor al furnizorului meu. Ni se impută că la câțiva ani după ce au fost făcute controalele firmele respective nu mai funcționează la sediul lor, eu nu pot să fac poliție economică, eu trebuie să îmi fac activitatea mea de agent economic, nu ține de noi. Când solicităm să ni se ridice pe drept măsurile asiguratorii suntem supuși altori controale și tot continuă așa", a mai spus agentul economic, a cărui intervenție a fost aplaudată de ceilalți afaceriști.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
542

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
120

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
75

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...