Abia asta e de bine: Americanii propun ca multinaționalele să fie impozitate în țările în care fac profit

Abia asta e de bine: Americanii propun ca multinaționalele să fie impozitate în țările în care fac profit

Americanii propun un nou model pentru taxarea corporaţiilor multinaţionale. Aceștia vor ca cele mai mari companii din lume să plătească impozite guvernelor naţionale în funcţie de vânzările pe care le au în fiecare ţară.

Propunerea a fost făcută de administrația Biden ca parte a unui plan complex care implică şi introducerea unei cote minime de impozitare la nivel global, potrivit FT.

Documentele trimise către cele 135 de naţiuni care negociază în prezent reguli de taxare internaţională la Paris arată că americanii au propus un plan prin care vizează profiturile globale ale celor mai mari companii, inclusiv ale giganţilor americani de tehnologie, indiferent de prezenţa fizică a companiilor în ţările în care fac profituri.

Schimbarea sistemului de taxare la nivel global ar putea opri practica prin care unele multinaţionale mută profituri şi încearcă pe cât posibil să evite plata taxelor.

În prezent, din 78.181 grupuri de întreprinderi identificate în țara noastră, existau72 870 multinaționale, dintre care 72 599 controlate din străinătate.

De ani de zile multinaționalele au scos anual zeci de milioane de euro din România, transferându-i în țările de origine sau prin paradisuri fiscale, o schemă financiară binecunoscută a companiilor gigant pentru evitarea plații impozitelor. Afacerile le-au înflorit cu o forța de muncă ieftină și folosind o practică fiscală agresivă, sub ochii îngăduitori ale guvernelor, spre deosebire de firmele autohtone care n-au beneficiat de același tratament din partea statului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Adio cumpărături cu cash mai mari de 10 mii de euro! Uniunea Europeană vrea să plafoneze cumpărăturile cash pentru combaterea spălării banilor

Luni, 17 Mai 2021
365

Comisia Europeană vrea să plafoneze la 10 mii de euro cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană. Măsura este menită  să combată spălarea de bani obţinu...

Senatorii NU vor să dea zile libere pentru cei care s-au vaccinat

Luni, 17 Mai 2021
140

Senatul a respins, luni, în plen, propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, prin care persoanele care se vaccinează ar fi putut benefic...

Florin Cîţu: Putem vorbi despre evenimente mari și festivaluri după 1 august

Luni, 17 Mai 2021
109

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că despre organizarea marilor festivaluri se va putea vorbi doar după data de 1 august.Premierul Florin Cîţu a fost întrebat de jurnali...