(P) Vampiri vs. vârcolaci - asemănări și deosebiri

(P) Vampiri vs. vârcolaci - asemănări și deosebiri

Creaturi mitice care atacă oamenii, îi pot ucide sau transforma în alte creaturi similare, vârcolacii și vampirii prezintă numeroase asemănări, dar și deosebiri importante. Ambele tipuri de personaje de fantezie sunt întâlnite în povești populare, legende și scrieri de ficțiune, iar mai nou în filme, seriale și jocuri video.

Practic, vampirii și vârcolacii au ținut pasul cu evoluția divertismentului în societate. Asociați cu elemente de groază, tip horror - thriller, cele două tipuri de creaturi reprezintă o atracție pentru public tocmai datorită elementelor de mister și a accentului pus pe existența efemeră a omului.

Vârcolacii sunt muritori și îmbătrânesc la fel ca oamenii. De altfel, ei sunt oameni pentru o mare parte a vieții lor, se transformă de obicei în timpul nopții sau atunci când sunt furioși. Consumă carne, dar și alte alimente - pot avea o dietă la fel ca orice om. În schimb, vampirii sunt nemuritori în principiu și se hrănesc exclusiv cu sânge, de preferat uman. Vampirii pot fi uciși de unele elemente precum lumina soarelui și sunt răniți de argint sau usturoi.

Vampirii și vârcolacii, în tabere rivale

Descrierea exactă a vampirilor și vârcolacilor este greu de realizat din cauza faptului că există atât de multe versiuni ale miturilor. Mai mult decât atât, scriitorii și scenariștii au venit cu noi interpretări moderne. Astfel, vampirii și vârcolacii pot avea noi abilități sau pot fi amenințați de alte lucruri. În mare, vampirii arată la fel ca oamenii, dar au tenul mai alb - practic, sunt morți vii, la fel ca personajele zombie. În schimb, vârcolacii au doar o latură în plus: în mod obișnuit sunt oameni normali, dar se pot transforma în lupi sau în creaturi umanoide cu blană.

În cultura pop modernă, vampirii și vârcolacii sunt adesea prezentați ca rase rivale - temă prezentată în numeroase filme, seriale și jocuri. Printre serialele unde cele două tabere se confruntă, putem menționa True Blood de la HBO și The Order de la Netflix. Pe PC-uri, via Steam, poate fi accesat jocul video Urban Fantasy: Vampires vs. Werewolves, iar cei pasionați de jocuri de casino online au la dispoziție un videoslot remarcabil de la Pragmatic Play, intitulat Vampires vs. Wolves, disponibil cu sau fără mize reale pe platforme licențiate (ONJN, 18+, Joacă Responsabil!).

Detalii despre vampiri și vârcolaci

În trecut, vampirii erau descriși a avea culoare mai închisă. Mereu au fost prezentați drept prădători carismatici și sofisticați, cu o eleganță aparte, capabili să îți farmece victimele. Ființe nocturne, așteaptă apusul soarelui pentru a ieși din gropi sau sicrie în care dorm pe timpul zilei. Au colți pe care îi folosesc pentru a bea sânge, colți pe care îi pot ascunde în mod obișnuit.

În unele povești, vampirii pot zbura, se pot transforma chiar în lilieci. Sunt aproape complet invulnerabili, însă pot fi îndepărtați inclusiv cu obiectele sfinte - de exemplu cruci și apa sfințită. În multe filme și seriale se spune că vampirii nu pot intra într-o casă decât dacă au fost invitați înăuntru de către proprietarul acesteia.

Vârcolacii se pot schimba într-o creatură asemănătoare lupului - intenționat sau involuntar, mai ales în nopțile cu lună plină. În funcție de poveste, un vârcolac poate fi exact ca un lup (eventual mai mare și mai puternic) ori mai degrabă ca un urs sau o creatură hibrid. Vârcolacii sunt asociați mereu cu forță și viteză aproape supranaturale și sunt foarte greu de confruntat în această formă non-umană.

În ceea ce privește originile, vampirii sunt creați când se realizează un schimb de sânge - procedura poate fi diferită în funcție de cultură. Vârcolacii apar ori în urma mușcăturii altui vârcolac, ori în urma unui blestem, ori atunci când un om se îmbracă într-o centură de piele de lup și bea apă de ploaie din amprenta unui lup.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
145

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1229

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi din întreaga țară!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
110

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral încep luni simularea examenului de Bacalaureat. Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica ...