Când vine vorba de configurarea sau alegerea unui sistem de gaming, o serie de componente sunt esențiale pentru experiența de joc. Alegerea produselor potrivite nu este întotdeauna ușoară, având în vedere multitudinea de opțiuni prezente în piață. Iată ce trebuie să iei în calcul pentru ca următorul tău PC sau laptop de gaming să fie performant:
Procesorul este creierul sistemului
Cea mai importantă componentă a sistemului oricărui calculator utilizat pentru gaming este procesorul. Indiferent că vorbim de o configurație de top sau de un PC gaming ieftin, procesorul trebuie să fie de calitate. Acesta funcționează precum un creier ce pune în mișcare programele și implicit jocurile.
În alegerea procesorului trebuie să ai în vedere raportul corect dintre prețul plătit și calitatea oferită. Asigură-te că obții cel mai bun procesor cu bugetul în care te încadrezi. Intel și AMD sunt cele două nume mari care produc procesoare de calitate, accesibile pentru diferite categorii de preț.
De procesorul pe care îl alegi depinde întreaga configurație ulterioară. Componentele următoare trebuie să fie compatibile cu tipul de procesor de la care ai pornit.
Importanța plăcii video
Prima componentă în legătură directă cu procesorul este placa video. Aceasta determină numărul de detalii și nivelul de realism pe care îl primești în timpul jocurilor. Plăcile video integrate sunt suficiente doar pentru jocuri cu specificații tehnice minime. Dacă vrei să joci titluri de ultimă generație, alege un sistem cu placă video dedicată, care oferă cele mai bune performanțe.
Atunci când alegi o placă video trebuie să fii atent la viteza de ceas GPU (Graphics Processing Unit). Importante sunt şi tipurile de porturi disponibile pentru conectarea monitorului. Pentru a menţine temperatura la un nivel optim vei avea nevoie de un sistem de răcire eficient.
Capacitatea memoriei RAM
RAM reprezintă memoria pe care computerul o folosește pentru a stoca date temporare. Cu cât sistemul are mai multă memorie RAM, cu atât experiența ta din timpul jocurilor va fi mai bună.
Un minim de 8 GB de RAM este suficient pentru jocuri de nivel mediu. Cu 16 GB de RAM deja poți rula cele mai noi apariții în domeniu.
Spațiul de stocare
Spațiul de stocare al unui laptop sau PC poate fi asigurat în variantă HDD (Hard Disk Drive) sau SSD (Solid State Drive). HDD-urile reprezintă alegerea clasică: au o capacitate de stocare enormă, dar sunt mai lente. SSD-ul funcționează după o tehnică relativ nouă, nu ajunge la volumul de stocare al unui HDD, însă are o viteză extraordinară.
Partea cea mai bună când vine vorba de gaming este că nu ești constrâns la o singură opțiune. Un sistem bine configurat poate avea atât un spațiu de stocare HDD cât și unul complementar SSD. Vei putea astfel obține cele mai bune performanțe din partea fiecărei variante: capacitate de stocare suficientă din Hard Disk și viteză de rulare prin intermediul SSD-ului.
Performanța unui sistem depinde de componentele din care este alcătuit. Cu cât cunoști mai bine modul în care îl vei exploata, cu atât vei putea alege mai eficient piesele potrivite. Dacă vorbim de gaming, trebuie să știi că există divizii speciale pentru această categorie în rândul producătorilor de calculatoare.
În funcție de nivelul la care te afli vei putea alege piese pentru light gaming, high gaming sau chiar extreme gaming. Dacă joci doar la nivel de recreere și relaxare, un PC sau laptop mediu, de tipul celor folosite la birou, ar putea fi suficient. Pe măsură ce evoluezi și treci la sesiuni mai solicitante de joc, poate chiar cu streaming live sau competiții online, va trebui să evoluezi la un nivel superior de echipare.
Diferența de performanță în ceea ce privește experiența trăită în timpul jocurilor depinde de calitatea anumitor componente. Urmărește caracteristicile celor mai importante componente pentru a investi eficient în alegerea sau configurarea unui sistem care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.