Zilele Teatrului "Mihai Eminescu" au debutat la Cernăuţi, cu spectacolul "Ivan Turbincă!

Joi, 24 septembrie 2015, la Teatrul "Olga Kobyleanska" din Cernăuți – Ucraina, începând cu ora 18.00, s-a desfășurat prima activitate din cadrul Proiectului "Zilele Teatrului Mihai  Eminescu" ediția a IX-a, sub genericul "Teatrul – un liant al tuturor românilor din afara granițelor", respectiv, reprezentația cu spectacolul "Ivan Turbincă", după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și are ca parteneri principali Teatrul "Mihai Eminescu" Botoșani, Asociația Culturală "Amfiteatru – 2006", Teatrul "Olga Kobyleanska" din Cernăuți, Teatrul "Veniamin Apostol" din Soroca – Republica Moldova, Teatrul "Masca" din București, Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" din Botoșani, Asociația Județeană a Filateliștilor și Numismaților.
 
Scopul activității de la Cernăuți a fost acela de a prezenta spectatorilor pagini memorabile din opera lui Ion Creangă, cu farmecul zicerilor de duh, al proverbelor și snoavelor impregnate de o profundă filosofie a satului românesc, totul învăluit într-o limbă română tradițională, așa cum a fost vorbită sute de ani de populația românească – inclusiv cea din zona Bucovinei.
    
Am dorit ca, prin intermediul teatrului, românii din zona Cernăuților să ia încă într-un rând contact cu  tezaurul limbii române, cu gândirea și vorbirea românească.

În momente destul de tensionate în zonă, Teatrul "Eminescu" din Botoșani a venit - îndeosebi către românii din Nordul Bucovinei - cu un mesaj de toleranță și pace, cu aducerea în actualitate a valorilor etern umane, cele care au asigurat liniștea și prosperitatea din această parte a Europei de-a lungul a sute de ani.
    
Filosofia populară românească - cea care a asigurat în bună măsură dăinuirea poporului român confruntat cu numeroase vitregii - și-a găsit o fericită expresie în acest spectacol teatral accesibil prin mesaj atât tinerilor, cât și vârstnicilor, atât oamenilor simpli, cât și intelectualilor cu pretenții.
    
Așa se explică și faptul că la ora la care gongul a bătut începerea spectacolului, sala Teatrului din Cernăuți era arhiplină. Personal specializat din Teatrul cernăuțean a declarat că o asemenea afluență de public nu s-a mai înregistrat de ani de zile. S-a opinat că la acest spectacol au fost prezenți aproape 1000 de spectatori. Și încă pe holurile teatrului mai erau tineri cu lacrimi în ochi pentru că nu mai aveau un loc în sala mare de spectacol.
    
În final, s-a aplaudat minute în șir, zeci de spectatori au oferit flori, entuziasmul și mulțumirea pentru acest spectacol românesc deosebit de reușit citindu-se pe chipul tuturor spectatorilor, fie ei tineri, elevi sau pensionari.
    
Într-o apreciere generală - spectacolul a fost un triumf. Un triumf al ideilor de pace, înțelegere, toleranță, respect față de limba și civilizația românilor din zonă.
    
Promovarea spectacolului a fost cu totul de excepție. Societatea Culturală "Mihai Eminescu", a românilor din zona Cernăuților, în frunte cu veșnicul entuziast Vasile Bîcu, conducerea Teatrului "Olga Kobyleanska" - Iuri Marceak - director general și Victor Jurat - director marketing, presa scrisă și cea audio vizuală din Cernăuți au făcut ca în seara spectacolului spre teatru să curgă valuri de oameni. Mulțime de autocare și mașini mici au adus la spectacol români din zona Cernăuților pentru a fi de față la întâlnirea cu limba română și teatrul românesc.
    
Solia culturală a românilor, a Teatrului din Botoșani, a făcut ca măcar pentru o clipă să tacă armele, să tacă ideea confruntării, i-a descurajat pe cei care socoteau că și în această zonă vor reaprinde un foc al intoleranței.

Proiectul cultural al botoșănenilor a învins cu mijloacele artei scânteia confruntării!

(Comunicat de presă- Teatrul Mihai Eminescu Botoşani)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

astăzi, 20:47

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

astăzi, 20:16

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

astăzi, 19:45

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...