Weekend cu teatru

Weekend cu teatru

În weekend, iubitorii de teatru sunt invitați de către actorii Teatrului „Mihai Eminescu” la două spectacole importante.

Astfel, spectatorii sunt așteptați sâmbătă, 4 decembrie, de la ora 18:00, pe scena de la Casa Tineretului, pentru a viziona „Zeul Măcelului, de Yasmina Reza.

Piesa este tradusă de către Tudor Țepeneag. Din distribuție fac parte Daniela Bucătaru, Ioan Crețescu, Gina Pătrașcu – Zamfirache și Valentin Popa.

Regia este semnată de Erwin Șimșensohn, iar scenografia de Mihai Pastramagiu.               

„A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într-un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13, 14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt băiat, iar în urma acesteia și-a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor. Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așază între cele patru personaje. Ce se întâmplă când se estompează granița dintre “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.

Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemulțumirilor nerefulate? Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”, spune Irina Zlotea, teatrolog.

Duminică, 5 decembrie, de la ora 18:00, la Casa Tineretului din municipiul Botoșani, va fi pusă în scenă piesa „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu.

Din distribuție fac parte Bogdan Horga, Ella Nistor, Alexandru Dobynciuc, Alexandra Acalfoae, Irina Mititelu și Florin Aionițoaei.

Regia artistică este semnată de către Vlad Cepoi, cu asistența lui Alexandru Dobynciuc, iar scenografia de Gelu Rîșca.

„Eroii lui Mazilu sunt, invariabil, prosti. Fiecare personaj are prostia lui. Doar că, în „Proștii sub clar de lună” dramaturgul construiești o lume pe dos, în care sentimentul este chemat să poleiască prostia cea mai evidentă, asemenea luminii de lună, care poleiești bezna, făcând-o fermecătoare, misterioasă.

Cert este că vidurile interioare ale personajelor dau iluzia plenitudinii. Prostia protagoniștilor este prezentată fără pudoare, ba chiar cu o grosolană mândrie”, spun actorii.

Biletele se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, dar și la Casa Tineretului, de marți până vineri de la ora 12:00 până la ora 16:00, iar în weekend de la 16:00 la 18:00.

Biletele se mai pot achiziționa și on-line de pe site-ul https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

Prețul unui bilet este de 30 de lei, dar pentru studenți, elevi și pensionari este de 15 lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Anunț SJA Botoșani: „Vă rugăm să aveți răbdare cu selecția dosarelor”

Vineri, 21 Ianuarie 2022
486

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) din Botoșani a publicat un anunț, în urmă cu câteva zile, conform căruia studenții sau absolvenții școlilor postliceale de asis...

Peste 400 de cetățeni s-au infectat cu Covid-19 la Botoșani

Vineri, 21 Ianuarie 2022
680

455 persoane au fost diagnosticate cu infecție COVID-19, în ultimele 24 de ore, arată datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.Din totalul persoanelor i...

Ziua Micii Uniri, sărbătorită în avans la Muzeul Județean de Istorie (FOTO&VIDEO)

Vineri, 21 Ianuarie 2022
182

Vineri, 21 ianuarie, Mica Unire de pe 24 ianuarie a fost sărbătorită la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani, în avans, cu simpozionul „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelo...