Vlăsineşti - aşezare a culturii tradiţionale - FOTO

Åžezătorile iernii, amplă manifestare culturală tradiÅ£ională organizată de Centrul JudeÅ£ean pentru Conservarea ÅŸi Promovarea Culturii TradiÅ£ionale BotoÅŸani, au continuat  la sfârÅŸitul săptămânii trecute, duminică 18 februarie 2018, cu ÅŸezătoarea de la VlăsineÅŸti, organizată ireproÅŸabil ÅŸi moderată chiar de primarul localităţii, domnul Andrei Bouariu, Centrul fiind reprezentat de managerul Cornelia Ciobanu.

VlăsineÅŸtii, sunt sigur un loc sfânt românesc, unde educaÅ£ia ÅŸi cultura nu sunt lăsate de izbeliÅŸte. Toată suflarea care a participat la ÅŸezătoare, fiecare cu rolul lui bine ÅŸtiut ÅŸi bine făcut, poezia, cuvintele preotului prezent, ale dascălilor prin mâinile cărora au trecut generaÅ£ii ÅŸi generaÅ£ii de elevi, ale primarului care nu a încetat să laude toată suflarea care a participat la organizarea fiecărui moment al ÅŸezătorii,  ÅŸi nu în ultimul rând programul artistic cu muzică, jocuri populare tradiÅ£ionale, totul a fost o lecÅ£ie de educaÅ£ie ÅŸi cultură. 

Startul ÅŸezătorii a fost dat de ÅŸezătoarea literară coordonată de această dată de scriitorul Nicolae Corlat, care a preluat cârma momentului poetic, coordonatorul de drept fiind scriitorul Gellu Dorian – compartimentul literatură-teatru. Au recitat ori au citit din scrierile lor, scriitori din judeÅ£, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din România – Nicolae Corlat, Cristina Prisăcariu Åžoptelea, Nina Viciriuc, Cezar Ciobâcă, Dumitru NecÅŸanu, George Luca, Vasile Iftime, Gabriel Alexe, Georgică Manole, Mihai Babei, PetruÅ£ Pârvescu ÅŸi Ovidiu Petcu. 

Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaÅ£ie permanentă a Centrului a continuat ÅŸezătoarea vorbind despre importanÅ£a ÅŸi necesitatea “valorizării patrimoniului cultural material ÅŸi imaterial, nu doar ca amintire despre trecut, ci mai ales, ca pe o cheie a viitorului nostru. Trebuie conÅŸtientizată importanÅ£a socială ÅŸi economică a patrimoniului cultural ÅŸi necesitatea de a promova excelenÅ£a în acest domeniu, în acest an 2018, desemnat în spaÅ£iul european anul patrimoniului cultural, în spaÅ£iul românesc  fiind sărbătorit  centenarul unirii”.
Elena Pricopie a centrat prelegerea pe importanÅ£a actului istoric  ireversibil de la 1 Decembrie 1918, vorbind despre 12 mari nume ale neamului românesc , patrioÅ£i, făuritori ai României Întregite ÅŸi obligaÅ£ia tuturor românilor de a construi viitorul, onorând trecutul.

Ultima parte a ÅŸezătorii a fost moderată de tânărul primar al VlăsineÅŸtilor, Andrei Bouariu care ne-a arătat clar că acolo unde ÅŸeful comunităţii vrea, ÅŸi se implică, minunile din trecut pot fi readuse în actualitate, minunile însemnând tradiÅ£iile culturale, cele care ne definesc pe noi ca naÅ£ie. 

Sala căminului cultural a fost frumos “gătită”, arătând ca o casă veche ţărănească, păstrând specificul locului, cu sprijinul doamnei Cobzariu Marcela – profesoară la ÅŸcoala din satul Sârbi, care a semnat scenariul ÅŸi regia ÅŸezătorii din vechime puse în scenă. Åžezătoarea a adus pe scenă femei mai devreme născute din sat care au cântat ce se cânta în vechime la ÅŸezători – Honciuc Florica ÅŸi Åžologon Marcela, două surori trecute de prima, chiar ÅŸi a doua tinereÅ£e, dar care au dat o notă de autenticitate ÅŸezătorii, Honciuc Maria care a venit cu războiul de Å£esut ÅŸi a tot Å£esut câtă vreme ÅŸezătoarea ÅŸi-a urmat cursul. Momentul ÅŸezătorii bătrâneÅŸti la care au participat copii, tineri ÅŸi adulÅ£i a fost foarte bine moderat de doamna Maria Brânzei, o iubitoare a tradiÅ£iilor, angajată în administraÅ£ia publică locală.

Sigur că ghicitorile, poeziile, cântecele vechi cântate de femeile trecute cu adevărat prin ÅŸezătorile de altădată s-au împletit armonios cu jocurile ÅŸi cântecele populare tradiÅ£ionale cu care Ansamblul folcloric “Hora” de la VlăsineÅŸti, un ansamblu renumit în judeÅ£, în Å£ară ÅŸi în străinătate a animat atmosfera frumoasă de petrecere din vechime. Ansamblul coordonat de coregraful LaurenÅ£iu Cârligeanu, instructor fiind Alexandru Boariu, a participat la numeroase festivaluri ÅŸi înstrăinătate: New York, Sacramento, Germania, CroaÅ£ia, Bulgaria, obÅ£inând astfel o recunoaÅŸtere a muncii ÅŸi dăruirii cu care aceÅŸti oameni Å£in vii obiceiurile ÅŸi tradiÅ£iile culturale ale locului.

 La VlăsineÅŸti se poate primi o lecÅ£ie despre împletirea prezentului cu trecutul, despre frumuseÅ£ea obiceiurilor ÅŸi tradiÅ£iilor culturale împletite armonios cu realităţile vremurilor prezente, care se aÅŸază împreună într-o vatră a culturii ÅŸi educaÅ£iei.

(comunicat de presa)




















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Seceta pedologică la cultura de porumb neirigat afectează aproape toată țara în perioada 19–25 iulie!

astăzi, 10:19

Seceta pedologică în cultura de porumb neirigat se va manifesta în aproape toată Å£ara, pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de AdministraÅ£ia NaÅ...

Vot cerut în ședință pentru construirea de insule ecologice digitalizate în Botoșani!

astăzi, 09:36

Consilierii locali se întrunesc, luni, la o È™edință extraordinară convocată de Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoÈ™ani. Printre proiectele care se regăsesc pe ordinea de zi È™i v...

Gellu Dorian: CONSTANTIN DRACSIN - 85

astăzi, 09:00

Am auzit prima dată de Constantin Dracsin de la tata. Eu mă frăsuiam să public primele poezii în paginile literare ale ziarului judeÈ›ean „Clopotul”. Era în partea a doua a...