Viorel Ilișoi se întoarce la Botoșani să își lanseze cartea „Viața literară pe Bahlui”

Muzeul Județean din Botoșani găzduiește la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 12:00, un eveniment cultural deosebit. Cunoscutul scriitor și gazetar botoșănean Viorel Ilișoi se întoarce în orașul în care s-a format pentru a-și lansa noua carte, „Viața literară pe Bahlui”.

Volumul va fi prezentat de unul dintre cei mai importanți scriitori români de astăzi, poetul și prozatorul Liviu Antonesei, el însuși protagonist în carte și implicat direct în realizarea ei.

 

„Viața literară pe Bahlui” adună interviurile polemice cu scriitori ieșeni realizate de Viorel Ilișoi în revista „Timpul”, la care autorul a adăugat acum peste o sută de pagini de note, comentarii, biografii, povești despre scriitori, citate esențiale, chiar și bârfe sau zvonuri, astfel încât să dea o imagine cât mai realistă a vieții literare ieșene. Miza cărții este aceea că, de fapt, râcile dintre scriitori, îmbufnările lor, ciocnirile de orgolii, organizarea în bisericuțe, fanfaronada, punerea de piedici celorlalți și câte și mai câte alte păcate, reflexe provinciale, dar și exemple superbe de generozitate, devotament, măiestrie etc. se întâlnesc nu doar în Iași, ci peste tot unde există măcar doi scriitori și încep să nu mai aibă loc unul de altul. Viața literară de pe Bahlui este, așadar, și viața literară de pe Sitna, Bâc, Dâmbovița sau Someș, dar nu și de pe Sena sau Tamisa, unde sunt alte mentalități.

În carte apar ca interlocutori sau pomeniți în diverse situații numeroși scriitori botoșăneni sau cu origini botoșănene, printre care Emil Iordache, Mihai Ursachi, Dan Sociu, Al. Dobrescu, Nicolae Turtureanu, Constantin Iftime, Ioan Holban, Cezar Amariei, Lucian Valea, Val Guraliuc, Haralambie Țugui, Ion Crînguleanu, Gellu Dorian, Florentin Florescu, Emilian Marcu, Lucia Olaru Nenati, Dorin Popa, Liviu Șoptelea etc. și, nu în ultimul rând, cunoscutul și îndrăgitul autor Dan Lungu, care semnează și postfața cărții, o analiză din perspectivă sociologică a vieții literare. Cartea îi este dedicată botoșăneanului Gelu Tofan, „un mare prieten al culturii”, de curând și prea repede plecat dintre noi.

Având atâtea legături cu Botoșanii, ținut care alimentează cu mari talente metropola literară, Iași, nici nu se putea ca această carte să nu fie lansată și aici. Cartea va stârni cu siguranță discuții aprinse, întrucât opiniile exprimate de autor și de interlocutorii săi nu sunt întotdeauna favorabile orașului nostru (numit „provincia provinciei”), dar asta nu poate decât să deschidă niște discuții necesare, așa cum s-a întâmplat și la Iași după apariția anchetei „Viața literară pe Bahlui”, ducând la schimbări radicale. 

„Ancheta Viața literară pe Bahlui  a fost  extraordinară din punct de vedere psihologic – spune Liviu Antonesei pe copertă –, un revelator minunat. Oamenii și-au spus în public ce aveau de spus și așa s-au mai descărcat tensiunile. S-ar putea ca viața literară să devină mai calmă după aceste erupții de nervozitate, de vorbe aspre și mai mult decât aspre uneori”.

Autorul și invitatul său, Liviu Antonesei, vor răspunde întrebărilor din public și vor acorda autografe.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

astăzi, 16:00

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...

Programări „întinse” și listă de așteptare până în septembrie la Botoșani: „Nu putem face medicină la viteză” (Video)

Wednesday, 2 July 2025

În cadrul cabinetului de Neurologie din Ambulatoriul Spitalului „Mavromati” lista de așteptare pentru consultații se întinde până în luna septembrie. Astfel că,...