La împlinirea a 129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, vineri, 15 iunie, la mormântul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Slujba de pomenire a fost săvârÈ™ită de PreasfinÈ›itul Varlaam PloieÈ™teanul, episcop-vicar patriarhal, care a adresat È™i un cuvânt de învățătură persoanelor prezente la acest moment de rugăciune È™i recunoÈ™tință. Pomenirea poetului s-a făcut È™i la Catedrala Patriarhală din BucureÈ™ti, unde s-a făcut slujba parastasului.
„DeÈ™i a murit cu 29 de ani înainte de marele eveniment de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, Mihai Eminescu, cu spiritul său profetic, a întrezărit acest moment È™i a luptat, în scurta È™i zbuciumata sa viață, pentru împlinirea lui. În 1883, Eminescu a scris celebra „Doină”. Această poezie, născută din suferinÈ›a poetului, provocată de dezbinarea È™i neunirea românilor. S-a stins la 15 iunie 1889, cu speranÈ›a că românii, într-o bună zi, se vor regăsi în graniÈ›ele aceluiaÈ™i stat. Ne gândim cu recunoÈ™tință în acest An Centenar la poetul nostru naÈ›ional, pentru că el, alături de Ioan Slavici, este iniÈ›iatorul acestui proiect care, anul acesta, în 25 noiembrie, va fi sfinÈ›it în mod simbolic, È™i-anume înălÈ›area unei Catedrale NaÈ›ionale, a unei Catedrale a Neamului”, a spus PreasfinÈ›itul Varlaam PloieÈ™teanul, episcop-vicar patriarhal în cuvântul rostit după slujba de pomenire", a adăugat PS Varlaam PloieÈ™teanul.