La Ipoteşti, în ţinutul copilăriei lui Eminescu, se desfăşoară unul dintre cele mai interesante ateliere literare, din România, dedicate poeţilor aflaţi la debut. Propriu-zis este un incubator de creaţie şi inspiraţie, unde poeţii experimentează, lecturează sau pur şi simplu deprind scrierea creativă, scrie ziarul adevărul.ro.
Între 1 şi 7 august la Ipoteşti, judeţul Botoşani, locul copilăriei lui Eminescu, are loc unul dintre cele mai importante evenimente dedicate scriitorilor aflaţi la debut sau care se pregătesc să debuteze. Este vorba despre o tabără de scriere creativă la care participă tinerii din toate colţurile ţării. În cadrul taberei, poeţii la debut vor putea experimenta, învăţa şi deprinde noi abilităţi de scriere. Coordonatorii taberei sunt doi cunoscuţi scriitori români, Ştefan Manasia şi Simona Popescu.
Incubator de creaţie literară la Ipoteşti
Tabăra de scriere creativă de la Ipoteşti se află la a doua ediţie. S-a născut în anul 2021 la gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, secţia pentru debut literar.
„Pe 15 ianuarie 2021, la gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, criticul Al. Cistelecan venea cu iniţiativa de a organiza anual la Ipoteşti ateliere de scriere pentru tineri poeţi. În vara aceluiaşi an, Memorialul Ipoteşti, cu susţinerea Consiliului Judeţean Botoşani, organiza prima Tabără de scriere creativă”, precizează reprezentanţii Memorialului Ipoteşti, instituţie implicată în organizarea acestor tabere creative.
Propriu-zis, la tabără participă poeţi care abia au debutat sau care se pregătesc să debuteze. Aceştia fac seminarii şi ateliere în care învaţă noţiuni teoretice, experimentează şi îşi dezvoltă abilităţile de a scrie un text poetic. În plus participă la lecturi şi discuţii pe texte literare.
„Programul Taberei de scriere creativă de la Ipoteşti include: ateliere, la care tinerii poeţi vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice şi să-şi dezvolte abilităţile practice de scriere a unui text poetic; lecturi şi discuţii pe texte; excursii”, adaugă reprezentanţii Memorialului.
Şi anul acesta participă tineri poeţi din toate colţurile ţării.
„La ediţia de anul acesta vor participa poete şi poeţi, care au debutat editorial în ultimii ani sau care urmează să debuteze, din Arad, Botoşani, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Suceava, Timişoara”, spun organizatorii.
Cei care se ocupă de coordonarea taberei sunt doi scriitori români cunoscuţi, Ştefan Manasia şi Simona Popescu. Ştefan Manasia este cunoscut pentru numeroase volume de poezie, eseuri şi cronici dar şi pentru romanul „Cronovizorul”. Simona Popescu, la rândul său este o cunoscută poetă dar şi romancieră cu „Exuvii” apărut în 1997. Totodată, a publicat mai multe volume de eseuri şi este conferenţiar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.