Ciprian Enea este cunoscut în întreaga țară drept ”primul român care a vizitat toate țările lumii - 197 de state de pe lista ONU și alte câteva zeci de teritorii și țări nerecunoscute ONU”.
Născut în Onești, Ciprian Enea este jurnalist și scriitor. El a reușit să vadă și cele 7 minuni ale lumii, listă care conține locuri precum Palatul Taj Mahal, Marele Zid Chinezesc sau Macchu Pichu. În prezent, este consultant în turism.
El a reușit să stârnească numeroase reacții în spațiul public, după ce a afirmat că ”secretul” nașterii numeroaselor genii în Botoșani ar fi… sărăcia.
”Sărăcia naște genii! Botoșani, județul în care s-au născut cele mai multe genii din România, nu este și unul dintre cele mai bogate! Aici au văzut lumina zilei sute de personalități marcante din aproape toate domeniile, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Grigore Antipa, Octav Băncilă și mulți alții”, a spus Ciprian Enea.
Explicația pe care o asumă este aceea că ”spiritul de competiție” este mai mare atunci când o persoană provine dintr-un mediu sărac, însă admite că ar trebui luat în calcul și ”amestecul genetic al mai multor etnii”.
”Se pare că la baza acestor performanțe formidabile stau condițiile materiale precare, lucru care ascute spiritul de competiție, precum și amestecul genetic al mai multor etnii, care a permis selectarea în timp a celor mai puternice gene”, a concluzionat Ciprian Enea.
Afirmația acestuia a stârnit numeroase discuții în spațiul virtual. Iată și câteva dintre reacții:
”Amestecul genetic poate fi o explicație, dar sărăcia mai putin: niciunul nu provenea din muritori de foame!”
”Dar după ce au plecat geniile, ce a rămas în urmă?!”
”De unde și versurile: Din cătunele uitate ies oameni cu multă carte!"