Un profesor de religie din Botoșani a fost hirotonit diacon în Duminica Ortodoxiei! (Foto)

Un profesor de religie din Botoșani a fost hirotonit diacon în Duminica Ortodoxiei! (Foto)

În prima Duminică din Postul Sfintelor Paști, 24 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

A devenit o tradiție ca cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Iașilor să slujească împreună în prima duminică din Postul Mare: IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au săvârșit duminică dimineață Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Această liturghie se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an. Conform rânduielilor tipiconale, în perioada Triodului, ea se săvârșește în primele cinci duminici din post, în Joia Mare și în Sâmbăta Mare, scrie Doxologia.

După întâmpinarea ierarhilor de către soborul slujitor la Reşedinţa mitropolitană, clericii au mers în procesiune spre catedrală purtând în mâini icoane, în amintirea evenimentelor din 11 martie 843 de la Constantinopol.

După momentul Axionului, tânărul teolog botoșănean Cosmin Melinte a fost hirotonit diacon, urmând ca în perioada următoare să primească Taina Preoției, fiind rânduit să slujească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Vlădiceni, comuna Bârgăuani, județul Neamț. Cosmin Melinte a activat ca profesor de religie în comuna Gorbănești, județul Botoșani.



”De ziua noastră, a creștinilor ortodocși, a Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu a rânduit să fiți hirotonit întru diacon, urmând ca în perioada ce urmează să primiți Taina Preoției. Este și prima Duminică din Postul Mare și cu siguranță nimic nu este întâmplător pe acest pământ. Ne bucurăm pentru ziua de astăzi, deoarece știm cât de mult ați muncit și cu câtă nerăbdare ați așteptat această zi. Cu certitudine că este una dintre cele mai mari demnități pe care le puteți primi, care, la rândul ei, vine cu o responsabilitate cutremurătoare. Vă dorim ca spiritualitatea, recunoștința și bunătatea de care dați dovadă să fie apreciată și prețuită de către semenii noștri. Fie ca Bunul Dumnezeu să vă ocrotească, să trăiți în smerenie și să vă îndepliniți misiunea cu responsabilitate. Întru mulți și binecuvântați ani, părinte Cosmin!”, a transmis un apropiat al diaconului Cosmin Melinte.

Slujbă arhierească de sărbătoarea Bunei Vestiri, la două mănăstiri din Neamț și Botoșani

Astăzi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va fi prezent la hramul Mănăstirii Durău din județul Neamț, iar Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji la hramul Mănăstirii Sihăstria Voronei din județul Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
250

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...

Lovitură grea pentru FC Botoșani: Ce pedeapsă a primit Andone după meciul cu Dinamo!

astăzi, 08:34
145

Antrenorul FC Botoșani a primit două etape de suspendare după scandalul din meciul cu Dinamo.Antrenorul Bogdan Andone a fost nemulțumit de arbitrajul lui George Găman și a cedat nervos &icir...

A trecut la cele veșnice maica cea ”rugătoare și foarte râvnitoare” (Foto)

astăzi, 08:11
156

S-a stins Maica Epraxia, originară din Dorohoi, ”cea tare în credință și cu multă nădejde în Hristos Domnul”.Avea 83 de ani. A avut o viață frumoasă și înc...