Un preot iubit de botoșăneni s-a mutat la ceruri, după o lungă și grea suferință (Video)

În biserica păstorită de părintele Mihai intrau mulți botoșăneni, atrași de duhul blând, dar și de înțelepciunea plină de har pe care preotul o manifesta față de credincioși.

Comunitatea parohială din localitatea Andrieşeni, judeţul Iaşi, este în doliu după mutarea la cele veşnice a părintelui paroh Mihai Cepeliuc. Slujba înmormântării va fi oficiată joi, 14 decembrie 2023, de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi preoţi, părintele Mihai Cepeliuc, s-a mutat la Domnul vineri, 8 decembrie 2023, după o lungă şi grea suferinţă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui a fost adus la Andrieşeni sâmbătă, 9 decembrie, şi a fost întâmpinat de un sobor de preoţi, condus de părintele Florin Călugăru, protopop al Protopopiatului I Iaşi. Părintele a fost depus apoi în căsuţa bucovineană din Andrieşeni, unde ar fi trebuit să-şi petreacă bătrâneţile după o viaţă închinată lui Dumnezeu şi aproapelui. O mulţime mare de oameni l-au condus apoi duminică, 10 decembrie, la biserica parohială, unde a slujit vreme de 38 de ani. Pe parcursul traseului au răsunat buciumele bucovinene şi cântările religioase ale corului parohial. Slujba religioasă s-a încheiat în paraclisul parohiei, unde s-au interpretat câteva colinde.

Credincioşii îşi vor lua rămas bun de la părintele Mihai joi, 14 decembrie 2023, când se va oficia slujba înmormântării pentru preoţi de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.


 

Părintele Mihai-Simion Cepeliuc s-a născut în localitatea Gemenea, comuna Stulpicani, judeţul Suceava, pe 30 aprilie 1959, fiind primul din cei opt fraţi. Între anii 1975-1980 a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar până în 1981 a urmat serviciul militar la Zalău, judeţul Sălaj. Între 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox Universitar din Bucureşti. În vremea adolescenţei, a făcut ascultare la Mănăstirea Rarău din judeţul Suceava, astfel că râvna pentru sfintele slujbe s-a concretizat în anii de slujire rânduiţi de Dumnezeu. După terminarea studiilor de licenţă, s-a căsătorit cu domnişoara Cristina Cârstean din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, cu care a avut două fiice: Cecilia şi Teofana. Pe 8 noiembrie 1985, la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost hirotonit diacon la Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe 10 noiembrie 1985, Părintele Patriarh Teoctist l-a hirotonit preot în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pe 21 noiembrie, la Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, a început slujirea în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” - Andrieşeni, judeţul Iaşi.

Încă de când a ajuns în parohie, părintele Mihai Cepeliuc s-a preocupat să cunoască tradiţiile şi obiceiurile din această zonă. Începuturile misiunii încredinţate nu au fost uşoare, întrucât prezenţa unui preot în această parte a judeţului Iaşi era aşteptată şi dorită. Dragostea părintelui Mihai Cepeliuc pentru slujirea la Sfântul Altar şi pentru buna rânduială a Bisericii au făcut ca toate să meargă pe făgaşul firesc.

În ceea ce priveşte sfintele slujbe, în duminici şi sărbători, în Parohia Andrieşeni s-a oficiat Sfânta Liturghie şi Parastasul celor adormiţi, cu excepţia perioadei în care părintele Mihai a trebuit să suplinească filiile Buhăeni şi Drăgăneşti. De asemenea, în zilele de pomenire ale marilor sfinţi, părintele slujea Sfânta Liturghie sau acatistul. În fiecare prima zi din lună, oficia Agheasma mică.

O tradiţie frumoasă la Andrieşeni instituită de părintele Mihai a fost slujirea Tainei Sfântului Maslu în fiecare primă joi spre vineri din lună. La acest moment de rugăciune participa un sobor de preoţi, răspunsurile la strană fiind oferite de un cor de tineri teologi şi seminarişti de la Iaşi.

În Duminica Tomei, credincioşii parohiei cât şi fiii satului de pretutundeni vin la mormintele celor dragi pentru a se ruga şi pentru a oferi prinoase pascale de sufletele celor plecaţi în lumea veşniciei. Această sărbătoare a luat amploare datorită Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a slujit ani la rând la Andrieşeni în Duminica Tomei.

Vizitele pastorale ale părintelui au fost prilej de bucurie în cei 38 de ani de păstorire. Părintele paroh zăbovea la fiecare casă pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a-i încuraja şi pentru a-i îndemna să ţină mai departe şi să trăiască în mod deosebit credinţa strămoşească neclintită.

Cel puţin odată pe an, în Parohia Andrieşeni s-a săvârşit o slujbă misionară la care au participat preoţii din cercul pastoral.

Slujirea de la Sfântul Altar este legată de o serie de manifestări religioase care constau în pelerinaje, organizate la Andrieşeni cu prilejul mai multor sărbători cum ar fi Boboteaza, Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Samaritencei. De asemenea, la iniţiativa părintelui paroh Mihai Cepeliuc, enoriaşii au mers ani la rând în pelerinaje în mai multe locuri binecuvântate din ţara noastră.

În ceea ce priveşte latura culturală, Parohia Andrieşeni s-a remarcat de-a lungul timpului, mai ales prin organizarea de momente artistice cu micii enoriaşi din parohie. Astfel, pe parcursul anului, s-au organizat evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, Zilei Eroilor, Crăciunului sau Sfintelor Paşti. La iniţiativa părintelui Mihai, la Andrieşeni s-a organizat în fiecare an Ziua Salcâmului, ajunsă în 2023 la cea de-a XIII-a ediţie.

Slujirea la Sfântul Altar a fost împletită cu slujirea aproapelui, astfel că, persoanele nevoiaşe din parohie şi din aşezămintele de ocrotire socială au beneficiat de-a lungul timpului de hrană caldă sau de pachete cu alimente. În preajma marilor sărbători de peste an, familiile sărace cu mulţi copii, văduvele şi oamenii nevoiaşi şi bolnavi au primit alimente, iconiţe, dar şi o vorbă caldă din partea părintelui paroh. În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, părintele, cu sprijinul oamenilor darnici, a oferit daruri copiilor din parohie dar şi din alte sate învecinate.

În primăvara anului 2010, au început lucrările de reconsolidare la Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, întrucât, structura de rezistenţă a locaşului de închinăciune a fost afectată de trecerea timpului. Sfintele slujbe s-au mutat în paraclisul ridicat în apropiere, la etajul căruia s-a amenajat un spaţiu folosit atât pentru parastasele pentru adormiţi, cât şi pentru activităţile catehetice atât pentru copii şi pentru enoriaşii din parohie. Totodată, a fost amenajată o bibliotecă parohială. În anul 2007, în cimitirul satului, a fost ridicat un altar de vară în cinstea Sfântului Apostol Toma.

După 1990, la iniţiativa părintelui paroh Mihai Cepeliuc, în filia Buhăieni a fost reconsolidat şi reabilitat locaşul de închinăciune, iar în filia Drăgăneşti s-a ridicat o biserică din zid închinată Pogorârii Sfântului Duh, care a fost sfinţită în luna mai 2018 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În cei 38 de ani de slujire preoţească, părintele Mihai a avut de suferit din cauza mai multor probleme de sănătate. Alături de Sfinţia Sa au fost mereu doamna preoteasă Cristina şi cele două fiice, care l-au îngrijit până când a plecat la ceruri.

Părintele Mihai i-a preţuit pe preoţii din jurul parohiei şi pe cei din alte zone ale ţării, cu care a legat prietenii frumoase. Şi-a iubit enoriaşii şi fiii duhovniceşti din ţară şi de peste hotare. Mereu a avut un cuvânt bun pentru cei care i-au cerut sfatul. A fost un părinte milostiv şi implicat în viaţa comunităţii, oferind mereu îndrumări reprezentanţilor principalelor instituţii din comună, spre folosul oamenilor. A avut un respect deosebit faţă de eroii neamului şi faţă de cei plecaţi în veşnicie.

Plecarea din această lume a părintelui din ziua de vineri, 8 decembrie 2023, este o mare pierdere pentru comunitatea parohială din Andrieşeni pe care o numea „marea mea familie”. Părintele Mihai Cepeliuc şi-a lăsat amprenta atât în sufletele celor pe care i-a păstorit, cât şi în lucrarea de rezidire a noii biserici parohiale. Părintele Mihai îşi va odihni trupul în cimitirul parohial, pe care îl numea „Satul tăcerii”.

(Constantin Ciofu)

 


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...