Un obiect care i-a aparținut lui Eminescu, expus în universitatea condusă de un profesor botoșănean: „Îmi doresc foarte mult să…”

Muzeul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgul Mureș (UMFST) găzduiește un obiect cu o profundă valoare istorică și culturală.

Este vorba despre cufărul lui Mihai Eminescu, marcat pe placheta centrală cu inscripția „M. Eminovici”, care l-a însoțit pe Eminescu de-a lungul întregii sale vieți, devenind martor al călătoriilor sale prin țară și Europa încă din copilărie.

Achiziționat în anul 2017, cufărul a traversat timpul și a fost pus la dispoziția mai multor expoziții, aducând mai aproape de noi o parte din universul marelui poet. Astăzi, datorită implicării și spiritului său generos, domnul Cosmin Pop ne oferă șansa de a descoperi și admira acest simbol al istoriei literare.



Obiectul a fost achiziționat de către un om de afaceri, Cosmin Pop, din Târgu Mureș în cadrul unei licitații desfășurate în anul 2017.

Cufărul are dimensiunea de 44 x 63 x 29 centimetri și a fost realizat de casa de modă Louis Vuitton în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, cu o plachetă cu inscripția „M. Eminovici”.

Rectorul Universității UMFST, botoșăneanul Leonard Azamfirei, a vorbit în cadrul evenimentului desfășurat cu această ocazie despre însemnătatea introducerii cufărului în expoziția permanentă a muzeului: „Îmi doresc foarte mult să rămână în acest loc, măcar 100 de ani, pentru că intră în categoria lucrurilor care, pe măsură ce vremea trece, capătă valoare suplimentară”.

La eveniment a fost prezent și Cosmin Pop, proprietarul cufărului, care a vorbit despre aprecierea personală pe care o are față de poetul Mihai Eminescu, în opera căruia ar trebui să căutăm „răspuns la multe provocări și la multe dezbateri interioare”.

„Suntem onorați și provocați totodată. E un prim pas spre a face mai mult și a câștiga încredere că putem să ieșim din zona aceea de timiditate a unui muzeu tânăr, așa cum este Muzeul Universității și cum sunt în general muzeele universităților din țară”, a declarat Georgeta Fodor, coordonatorul Muzeului UMFST.



Alături de cufăr este expus un facsimil după prima pagină din „Elemente de poetică, metrică şi versificaţiune”, scrisă de Timotei Cipariu şi editată în 1868, carte care poartă pe prima pagină semnătura lui Mihai Eminescu. Documentul a fost pus la dispoziție de Biblioteca Județeană Mureș.

În cadrul evenimentului cultural „Istoria prin obiecte tangibile. Cufărul poetului Mihai Eminescu”, care a avut loc în data de 5 februarie 2025, când a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună, cei prezenți au avut ocazia să admire cufărul și să descopere povestea din spatele acestuia, dar și să participe la un moment special pregătit de elevii Liceului UMFST „George Emil Palade”.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În această noapte: Misiuni în sprijinul persoanelor fără adăpost în Botoșani și Dorohoi! (Foto, Video)

Monday, 10 February 2025

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate în județul Botoșani, pompierii și polițiști locali au intensificat misiunile de patrulare pentru identificarea persoanelor făr...

Razie a polițiștilor în Piața Centrală din Botoșani: Sancțiuni usturătoare pentru comercianții de țigări!

Monday, 10 February 2025

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 128 de persoane, dintre care 6 au fost conduse la sediul poliției unde, față de acestea ...

„Fram, ursul polar”, un spectacol pentru toate vârstele, se joacă la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

Monday, 10 February 2025

„Fram, ursul polar”, este un spectacol după Cezar Petrescu. Regia artistică: Toma Hogea, asistent regie: Mihaela Ștempel, scenografia: Mihai Pastramagiu, mişcare scenică: Victoria Buc...