Un grup de angajați ai Filarmonicii deplâng condițiile improprii în care își desfășoară activitatea (fotogalerie)

Un grup de angajați ai Filarmonicii deplâng condițiile improprii în care își desfășoară activitatea (fotogalerie)

Lumea culturală, la Botoșani, este pusă la colț – pe lângă Teatrul Eminescu, devenit șantier al nepăsării și transformat, ulterior, în ruină, nici Filarmonica „George Enescu” nu are drepturile optime în societatea municipală. Aceleași condiții dezastruoase sunt și la Casa Tineretului, sediul din prezent al Teatrului „Mihai Eminescu”, dar și la Casa de Cultură a Sindicatelor, loc în care filarmoniștii sunt chiriași de ani buni, însă fără asigurarea unor condiții cel puțin optime de desășurare artistică.

În ultimii 40 de ani, nimeni nu a investit nici un leu pentru ca spațiul de desfășurare al spectacolelor Filarmonicii din Botoșani să fie unul rezonabil. Sediul de la Casa Sindicatelor pune mari probleme instrumentiștilor – sala de acolo nu are condițiile acustice pentru o orchestră, fluctuațiile de temperatură afectează nu doar sănătatea personalului, ci și starea instrumentelor, nu există spații pentru studiul individual și nici toalete civilizate pentru angajații instituției.

Filarmonica este într-o dezolare totală și din punct de vedere managerial – în lupta politică de a ajunge la putere n-a mai fost loc și pentru administrarea corectă a instituției. Aparatul orchestral este subdimensionat. Multe partide instrumentale au lipsuri mari că și componență, din cauza nedeblocării unor noi posturi pentru angajarea de instrumentiști. Din partea conducerii nu există comunicarea necesară cu alte instituții de cultură sau cu instituțiile de învățământ de profil (licee și universități).

Aceste sesizări au fost semnate de către un grup de filarmoniști și transmise deputatului AUR Botoșani, Radu Grădinaru; printr-o declarație politică rostită în mod oficial în ședința Camerei Deputaților din 18 mai a.c., parlamentarul a prezentat situația tristă a Filarmonicii de la Botoșani, cu toate problemele sale, evidențiind necesitatea ca instituția în cauză să beneficieze de fonduri pentru modernizare.

„Anul viitor, Filarmonica „George Enescu” din Botoșani împlinește 70 de ani de activitate. Înființată în 1953 de către ilustrul avocat și om de cultură Max Weber, Filarmonica din Botoșani reprezintă un important reper cultural, atât pe plan local, cât și național și internațional. Sperăm că la Botoșani muzica Filarmonicii să fie din nou ascultată, nu doar auzită”, a adăugat Radu Grădinaru.

(Comunicat de presă)








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
25

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
104

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1109

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....