Un căutător de comori din Botoșani a dat peste un tezaur vechi de aproape 400 de ani! - Foto

Cele peste 400 de piese au de parcurs acum un drum instituțional, pentru a beneficia de expertiză, urmând ca ulterior, în funcție de concluziile specialiștilor, tezaurul să își găsească utilitatea cultural-muzeistică.

Potrivit unor informații lansate în spațiul public, recent, pe raza comunei Corni, județul Botoșani, a fost descoperit un tezaur numismatic.

Un ”detectorist de metale” a găsit piesele în apropierea cantonului silvic de la drumul comunal 56 ce duce în satul Balta Arsă.

Mai exact, este vorba despre 408 monede medievale.

La o analiză primară, ”piesele sunt cu depunere de pământ și reprezintă falsuri de epocă tip solidus din perioada regelui Suediei Carl X Gustav 1654 - 1660. Descoperirea aparține unui pasionat detectorist de metale”, aflăm din descrierea publică a descoperirii.



Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani, a fost informat cu privire la recenta descoperire de la Corni.

”Am fost și eu informat de acel detectorist și l-am îndrumat, conform prevederilor legale, să depună tezaurul monetar la Direcția de Cultură Botoșani”, ne-a confirmat Aurel Melniciuc.

De menționat că piesele vor ajunge la Direcția de Cultură doar pentru ca, ulterior, să fie transferate către Muzeul Județean. Cel puțin asta impune procedura.

”Noi am fost informați de Primăria Comunei Corni cu privire la această descoperire. Monedele vor fi aduse la noi, după care noi le predăm Muzeului Județean, în vederea expertizării”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Specialiștii Muzeului Județean Botoșani vor expertiza piesele, vor stabili autenticitatea acestora, apoi în funcție de rezultate se va lua o decizie.

Botoșăneanul interesat de astfel de ”comori” și-a autorizat detectorul la Poliție. În momentul în care face o descoperire este obligat, conform legii, să predea Direcției de Cultură obiectele găsite. Piesele sunt direcționate către Muzeul Județean în vederea expertizării, urmând apoi ca, la nivel interinstituțional, să se propună sau nu achiziționarea acestora.

Cert este că, de la Muzeul Județean, tezaurul revine în custodia proprietarului.

”Pot fi lucruri valoroase sau nu. Muzeul stabilește autenticitatea, iar apoi piesele se întorc la proprietar. Acesta își poate realiza o colecție particulară, în funcție de valoarea descoperirii. Însă, dacă obiectele descoperite au o valoare patrimonială, acestea intră în patrimoniul muzeal, pe o procedură legală, cu plata unei recompense. Dar sunt și multe piese care, deși vechi, au o valoare banală. Singura noutate pe care o poate aduce este locul descoperirii. Dacă e într-o zonă pe care nu o cunoaștem se poate emite o procedură de clasare a sitului”, a declarat Dănuț Huțu, managerul Direcției de Cultură Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...