Pelerinajul, deși scurt, pe străduțele din jurul Bisericii, a fost unul încărcat de emoție. Preoții au purtat în procesiune racla cu Sfintele Moaște. La revenirea în curtea lăcașului de cult, credincioșii s-au închinat la racla cu odoare sfinte: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost Răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, câte un fragment din Sfintele Moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusu și ale Sfântului Ierarh Ignatie.
”Ne vom închina acestor odoare sfinte pe care Biserica Vovidenia din Botoșani, prin mila Maicii Domnului, prin binecuvântarea Mitropolitului nostru Teofan, le are ca patrimoniu de mare însemnătate. Toate aceste odoare sfinte sunt așezate acum spre închinare, spre slăvirea lui Dumnezeu, spre binecuvântarea și ajutorul fiecăruia”, a spus preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia Botoșani.
Preotul paroh le-a vorbit credincioșilor despre semnificația pelerinajului în viața creștinului, despre modelul sfinților, dar și despre ce înseamnă a trăi întru Hristos nu doar în Biserică, ci și în afara ei.
”Această procesiune, acest pelerinaj cu Sfintele Moaște în jurul Bisericii, ne arată că sfințenia se dobândește în biserică, dar ea se împărtășește întregii cetăți, întregului oraș. Pentru că noi, creștinii, suntem chemați să fim sfinți și curați nu doar în Biserică, și nu doar în timpul sfintelor slujbe, ci și în exteriorul Bisericii, în casă, la locul de muncă, la școală, și atunci când suntem în concediu, și când suntem obosiți, stresați sau când suntem odihniți, să manifestăm viață curată, viață sfântă, iar Sfintele Moaște ne aduc aminte că și noi avem chemarea Mântuitorului: ”Fiți sfinți precum Tatăl vostru cel din Ceruri este sfânt”. Iar pe calea aceasta a dobândirii sfințeniei nu suntem singuri, ci suntem cu sfinții care au bătătorit-o prin rugăciune, prin faptă bună, pentru biserică, împărtășind harul atât de important pentru viața fiecăruia dintre noi și în viața orașului și a întregii lumi”, a rostit părintele Partenie Apostoaie.
Prin pelerinajul de luni seara, enoriașii se pregătesc pentru momentul cel mai important al hramului: sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Potrivit preotului Partenie Apostoaie, această sărbătoare ne arată cel puțin trei mari adevăruri.
”În primul rând, părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, i-au făgăduit lui Dumnezeu că dacă vor dobândi prunc îl vor închina și îl vor oferi lui Dumnezeu. Acest lucru se întâmplă la această sărbătoare și ne aduce aminte de faptul că noi toți am făgăduit lui Dumnezeu, în clipa Botezului, viață curată prin care să ne apropiem cât mai mult de viața duhovnicească și să ne depărtăm cât mai mult de rău. Așa creștinii cei buni se străduiesc să făptuiască binele și să evite răul. Pentru că orice făgăduință făcută lui Dumnezeu trebuie împlinită. Iar Botezul a fost momentul în care am făgăduit că ne unim veșnic cu Dumnezeu și ne despărțim de cel rău. Că urmăm calea luminii, și nu calea întunericului. Calea faptelor celor bine și plăcute lui Dumnezeu și nu calea cea care duce către moartea cea veșnică”.
De asemenea, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică ne arată că dorim să ne educăm copiii în spiritul credinței, al adevărului, al frumosului, a tot ceea ce este bun și folositor omului, a mai adăugat părintele Apostoaie.
”Și această lucrare de a educa pe tineri astăzi nu se poate face decât sub aripa și sub streașina Bisericii. Pentru că Maica Domnului s-a educat și a cultivat talanții în Biserică. Acolo l-a primit pe Dumnezeu, acolo și-a luminat sufletul. Așa trebuie să se întâmple cu orice tânăr care vrea cu adevărat să împlinească voia lui Dumnezeu și să aibă o viață frumoasă, curată, și bine plăcută atât lui Dumnezeu, cât și semenilor săi”.
Și, a încheiat părintele Partenie Apostoaie, nu în ultimul rând, ne arată această sărbătoare că doar urmând viața curată, fără de păcat, putem cu adevărat să fim fericiți.
”În biserică ne educăm, în biserică ne însănătoșim, în biserică ne îmbogățim sufletele, în biserică ne educăm mintea și luptăm contra răului și a întunericului care de multe ori stăpânesc peste noi. În biserică avem școala care ne educă pentru viața de dincolo. Biserica este spitalul cel duhovnicesc care ne vindecă de bolile noastre sufletești și trupești. Biserica este calea care duce spre adevăr. Biserica este trupului lui Hristos. Iar Maica Domnului este inima acestui trup, inima Bisericii. Să ne așezăm viața noastră, dragii mei, la inima cea bună și milostivă, plină de iubire, a Maicii Domnului, și încercând și noi, atât cât este posibil omenește, să mergem pe calea cea dreaptă, pe calea luminii, pe calea faptelor celor bune și plăcute lui Dumnezeu și în cele din urmă Maica Domnului, care a intrat în Biserică în Ierusalimul cel preafrumos, să ne ajute să dobândim atât bunătățile din viața aceasta, cât și bunătățile din viața cea veșnică și netrecătoare”, a spus părintele Partenie Apostoaie.
Momentul culminant al sărbătorii va fi marți, 21 noiembrie, de la ora 8.00, când un sobor de preoți va oficia Sfânta Liturghie. După sfintele slujbe, parohia Vovidenia va oferi o agapă frățească, gazdele pregătind pentru pelerini nu mai puțin de 600 de porții de mâncare caldă.
Sărbătoarea va continua și miercuri, 22 noiembrie, de la ora 8.00, când se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de Pomenirea Ctitorilor.