Teatrul Mihai Eminescu anunta deschiderea stagiunii printr-un eveniment de exceptie - Zilele Teatrului!

Teatrul Mihai Eminescu anunta deschiderea stagiunii printr-un eveniment de exceptie - Zilele Teatrului!

 Regizorul RADU AFRIM  

Teatrul Mihai Eminescu Botosani deschide o noua stagiune, a 51-a, cu planuri si intense pregatiri pentru cea de-a patra editie a Zilelor Teatrului, eveniment care se anunta a fi un real manifest national pentru cultura de calitate.

Scena botosaneana devine, astfel, un nucleu spiritual pentru actori din Piatra Neamt, Iasi, Botosani, reunind totodata nume mari ale teatrului romanesc si international.  

Inceputa dupa o vara incununata de succes, asezata sub auspiciile unor proiecte indraznete si capabile sa darame oarece complexe de provincialism, stagiunea a 51-a a Teatrului Mihai Eminescu Botosani se distinge din start prin cateva prezente de marca, incepand cu regizorul Radu Afrim, personalitate extrem de vulcanica din punct de vedere artistic, dar si un simbol al noii generatii in teatrul romanesc, si continuand cu productiile ce poarta marca altor creatori, georgianul Andro Enukidze, iesenii Adi Carauleanu si Ion Sapdaru sau botosaneanul Marius Rogojinschi.

Deocamdata, actorii botosaneni pregatesc trei premiere, si anume "Angajare de clovn", de Matei Visniec, in regia lui Volin Costin, "Tom si Jerry", de Rick Cleaveland, regia Vlad Cepoi, si "Omul cu floarea in gura", dupa Luigi Pirandello si Dan Verona, regia Adi Carauleanu, premiere programate sa iasa la rampa pana pe 1 noiembrie. Tot in noiembrie vor demara si repetitiile pentru spectacolul "Farmazonul din Harlau", dupa Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, spectacol a carui premiera va avea loc in decembrie.

Insa, de departe, evenimentul toamnei in Botosani este reprezentat de Zilele Teatrului Mihai Eminescu, manifestarile debutand pe data de 25 septembrie, cu premiera absoluta a spectacolului "Herr Paul", in regia lui Radu Afrim, spectacol prezentat pe scena botosaneana de Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

In mod sigur, ziua de 25 septembrie 2009 va ramane in analele Teatrului intrucat, pentru prima data, o premiera absoluta are loc in alt teatru decat cel al actorilor care joaca, in speta cei nemteni. Prezenta lui Radu Afrim pe scena botosaneana era preconizata inca din vara, cand directorul artistic al Teatrului Mihai Eminescu isi propunea sa realizeze la Botosani un spectacol sub marca Afrim.

A doua zi, pe 26 septembrie, botosanenii sunt invitati la "Moartea lui Gonzago", regia Andro Enukidze, spectacol prezentat de Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi. Andro Enukidze este cunoscut botosanenilor prin doua spectacole de exceptie montate cu colectivul Teatrului Mihai Eminescu, si anume "O poveste foarte simpla" si "Sotul Akulinei".

Zilele Teatrului Mihai Eminescu vor include si spectacolele actorilor botosaneni, fiind vorba despre "Amadeus", regia Alexandru Vasilache, "Ivan Turbinca", regia Ion Sapdaru, "Viforul", regia Marius Rogojinschi, "Sotul Akulinei", regia Andro Enukidze, si "Trei surori", regia Alexandru Vasilache, cu mentiunea ca "Ivan Turbinca" si "Viforul" se vor desfasura in exterior. "Vrem sa iesim in strada, sa umplem de bucurie Pietonalul Unirii. In perioada 25-30 septembrie vom avea mai multe spectacole stradale, expozitii plastice pe Pietonal", a specificat directorul artistic al Teatrului Mihai Eminescu, Volin Costin.
Aventura culturala a actorilor botosaneni continua in 27-28 octombrie, la Bucuresti, unde vor avea loc Zilele Teatrului Mihai Eminescu, publicul bucurestean avand ocazia sa vizioneze spectacolele "Amadeus", in regia lui Alexandru Vasilache, si "O poveste foarte simpla", in regia lui Andro Enukidze.
Concluziile si impactul demersurilor culturale se vor vedea in reactiile publicului, singurul in masura sa ofere aplauzele de final.     
 
Radu Afrim, asteptat la Botosani

Viforul lui Marius Rogojinschi insufleteste Cetatea de Scaun a Sucevei

Apus de Soare botosanean la Suceava

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
172

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
338

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
78

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...