Spectacol în premieră: O actriță abia venită la Botoșani debutează în lumea regizorală cu „Substanță de contrast” (foto, video)

După cinci ani de zile de contemplare a găsit curajul și susținerea să continue ceea ce a început pe băncile facultății.

Spectacol în premieră: O actriță abia venită la Botoșani debutează în lumea regizorală cu „Substanță de contrast” (foto, video)

În acest weekend botoșănenii iubitori de teatru se pot bucura de un nou spectacol pus în scenă de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. De această dată, piesa este una marca Oana Maria Tudoran, actriță a trupei de teatru de anul trecut.

Oana Maria Tudoran a venit la Botoșani în aprilie 2023. Primul spectacol în care a jucat este „Iubest! Iubesc! Te iubesc!” în regia lui Andro Enukidze.

Astfel, spectacolul „Substanță de contrast” reprezintă debutul tinerei actrițe în lumea regizorală.

„Lucrurile se leagă foarte frumos...”

Oana Maria Tudoran a povestit că ideea acestui spectacol a pornit în urmă cu cinci ani de zile, încă de pe vremea când era studentă la licență în Artele Spectacolului la Universitatea de Vest din Timișoara. În momentul de față, tânăra este studentă în anul trei la specializarea Regie de Teatru în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș.

În anul trei de facultate a avut de realizat un moment pentru examenul la Arta Actorului. Atunci a găsit textul scris de Laurențiu Budău și l-a adaptat după viziunea proprie, fiind ajutată de profesori.

Ulterior a participat cu acest moment de 20 de minute la admitere la master la Târgu Mureș, tot pentru Arta Actorului, iar ulterior a fost jucat și la un festival din țară.

În anul trei de facultate la Timișoara, unde am absolvit arta actorului la licență, am avut nevoie de un moment de 20 de minute pentru examenul de arta actorului la licență și am găsit textul scris de domnul Budău. L-am realizat împreună cu domnii profesori de la facultate. De acolo cinci ani de zile m-am tot gândit dacă să îl extind ca spectacol sau să îl apreciez atât cât mi-a fost dat să fie. Am fost cu acest moment de 15 minute la admitere la Târgu Mureș la master, tot la arta actorului, a fost foarte bine apreciat, am intrat prima acolo și după am fost la Ștefan Iordache la festival și am luat marele trofeu. Cinci ani de zile am avut și eu timp să trec prin diferite situații de viață care să mă pună în cumpănă”, a declarat Oana Maria Tudoran.

Ajunsă la Botoșani, la Teatrul „Mihai Eminescu”, lucrurile s-au legat de la sine și a primit oportunitatea de a dezvolta acest spectacol.

Eu simt că nu s-a terminat și atunci am zis că trebuie să îl duc mai departe. Lucrurile se leagă foarte frumos, pentru că atunci când m-am angajat aici și vorbind cu domnii de la conducere m-au întrebat ce aș vrea să joc. Eu le-am spus că am momentul ăsta. Ei mi-au transmis să lucrez și să vin cu propunerea. În timpul ăsta domnul Budău mi-a dat cerere de prietenie pe facebook și am zis: Doamne, cum se leagă lucrurile. Eu am venit cu propunerea, au venit și dumnealor, domnul dramaturg mi-a dat cerere. S-au deschis ușile așa frumos”, a adăugat Oana Maria Tudoran.


„Eu transmit ceea ce am eu în interior?”

Substanță de contrast” este primul spectacol regizat de Oana Maria Tudoran. Lucrurile se complică din faptul că tânăra este și actrița care joacă în piesă, dar și regizor al spectacolului.

„Foarte greu, pentru că trebuie să delimitezi cumva cele două roluri. Când ești regizor și ești în perspectiva obiectivă, când ești actor și ești acolo în zeamă nu mai ai timp să te gândești: da eu cum mă văd din exterior? Eu transmit ceea ce am eu în interior? Atunci trebuie o detașare între cele două și totodată o îmbinare”, a adăugat tânăra actriță.

Cumva, spectacolul o regăsește pe o tânără aflată la început de drum, care își dorește să devină actriță, însă din cauza dificultăților pe care le întâlnește nu reușește. În spectacol regăsim autenticitatea, un lucru ce necesită curaj să îl poți exprima.

„Mă emoționează în timpul repetițiilor...”

„Substanță de contrast” de Laurențiu Budău este regizat de Oana Maria Tudoran, scenografia este semnată de Gelu Rîșca, coregrafia este realizată de Victoria Bucun și videografia de Toma Rîșca.

Colegii de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani spun despre Oana Maria Tudoran că este o tânără talentată, care merită și trebuie ajutată.

Colaborarea este superbă cu Oana. Este tânără, talentată, transmite foarte mult. Mă emoționează în timpul repetițiilor și are o forță fetița. Mă bucur că este în trupa noastră. Se simte energia asta a ei. Este primul spectacol, prima încercare și cred că talentul trebuie ajutat, pentru că mediocritatea trece singură prin obstacole. Aici chiar e cazul, pentru că îmi place de ea și vreau lumea să vină la spectacol. Să o vadă pe ea, să o vadă cum se transformă, cum gândește, cum trăiește”, a declarat Victoria Bucun, coregraf al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Scenograful piesei, Gelu Rîșca, mărturisește că, totuși după atâția ani de experiență, a găsit un tânăr de la care a avut ce să învețe în timpul repetițiilor.

„Am început simplu: am fost întrebat dacă pot să ajut și am zis fără să ezit că da. Oana este la început de drum și faptul că a apelat la ce știu eu să fac, la ce știe Vica să facă, ce știu colegii noștri să facă. Asta a contat foarte mult în bucuria de a ajuta o actriță care își dorește să arate ce poate prezenta publicului, cu ce poate să ne încânte și ce poate să facă pentru teatrul din Botoșani. Pe parcursul zilelor ăstora am avut de învățat. Am avut de învățat de la Oana”, a declarat Gelu Rîșca, scenograf.

Premiera spectacolului are loc în acest weekend, sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, la Casa Tineretului. Prețul biletului este de 50 de lei, numărul de locuri fiind limitat. Intrarea publicului se va face la ora 17:50.

Biletele se găsesc la Casa Tineretului, la Agenția Teatrală din incinta cinematografului „Unirea” și pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
919

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1349

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
607

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...