Spectacol-eveniment la Teatrul Vasilache Botosani: PROMETEU - in direct pe Live Botosani

Spectacol-eveniment la Teatrul Vasilache Botosani: PROMETEU - in direct pe Live Botosani
Botosanenii sunt invitati sa fie, sambata, partasii si sustinatorii unui eveniment de exceptie al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani, un eveniment care poate marca un punct distinct in istoria institutiei culturale prin montarea, in premiera, a unui spectacol de teatru de umbre.

O premiera care va depasi granitele impuse de cutumele locale tocmai prin faptul ca premiera va deveni un bun prilej cultural si educativ pentru spectatori si prin momentele colocviale promise dupa consumarea spectacolului, organizatorii anuntand prezenta unor personalitati de marca ale lumii teatrale iesene.

Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache anunta pentru sambata, 7 noiembrie, la ora 17.00, premiera spectacolului "Prometeu". Un scenariu pentru teatru de umbre, de conf.univ.dr. Aurelian Balaita, dupa Alexandru Mitru. Regia artistica: Aurelian Balaita, scenografia: Constantin Siriteanu.

Proiectul "Prometeu", extrem de indraznet si totodata necesar repertoriului unui teatru care isi asuma menirea de institutie culturala aflata in continua evolutie spirituala si profesionala, se desfasoara in parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina Suceava si cu Centrul de cercetare Arta Teatrului-Studiu si creatie, al Universitarii de Arte George Enescu Iasi.

Regizorul Aurelian Balaita a mizat pe deschiderea culturala a Teatrului botosanean, prin spectacolul sau prilejuind publicului botosanean o intoarcere la mitologie, intr-o lume brazdata haotic de informational, material si, deseori, superficial.

Teatrul de umbre, considerat inovator in lumea teatrala romaneasca, este unul dintre cele mai vechi procedee artistice. Se pare ca de fapt acest gen de teatru ar fi aparut pentru prima data in India, fiind importat de chinezi si dezvoltat din punct de vedere tehnic. In India, a fost folosit ca o necesitate de a face posibila aparitia unor zei budisti in temple, in locuri mai intunecoase, pentru impresionarea credinciosilor.

Teatrul de umbre a fost adus in Europa destul de tarziu, prin secolul al XVIII-lea. A fost repede asimilat de cei pasionati de arta teatrala, atat spectatori, cat si de artisti. Ba mai mult, a fost cel care a inspirat creatorii de desene animate. Nu trebuie uitat ca prima proiectie cinematografica a fost proiectia unor desene animate, inaintea imaginilor prinse din viata reala.

Fascinatia teatrului de umbre consta tocmai in faptul ca reuseste sa isi duca spectatorul in timp, "personajele" creand senzatia unui spectacol continuu, prezent si firesc, un spectacol la care asistam din intamplare, ale carui actiuni se desfasoara de cand lumea si care va continua negresit si dupa ce sala se va fi golit.

Spectatorul se intoarce in Olimp, nu asista la o re-facere a Olimpului!

Acest lucru il reuseste spectacolul lui Aurelian Balaita, care beneficiaza de mainile fermecate ale actorilor botosaneni, dar si de vocea impresionanta a lui Marius Rogojinschi, directorul Teatrului Vasilache.

Promoteu fura Focul din Olimp pentru a-l darui oamenilor. Sambata, la Teatrul Vasilache, o echipa de profesionisti va vor oferi Lumina, Speranta si ocazia de a asista la un eveniment de exceptie in cultura botosaneana.

Cadre cadrele universitare de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi vor crea, dupa premiera, un moment colovial care va avea rolul de a dezvolta si fixa in constiinta publicului botosanean notiunea de teatru de umbre.
 


Sâmbătă 7 noiembrie la ora 17,00 în sala Teatrului Vasilache pentru prima dată la Botoşani teatru de umbre.  
Spectacolul, precum si colocviul ce va urma, va fi transmis in direct pe internet, de www.live.botosani.ro
 

D I S T R I B U Ţ I A:

PROMETEU …………………..Valentin Ligi
HOMER ………………………..Marius Rusu
PANDORA……….………..……..Anca Ştefan
AFRODITA.…………………….Ramona Hriscu
EPIMETEU………………………Tudor Rotaru
EROS…………………….Claudiu Gălăţeanu
HERMES…………………….Laurenţiu Vasilache
Şi
ZEUS (voce)…………………….Marius Rogojinschi

Regia artistică: Aurelian Bălăiţă
Scenografia: Constantin Siriteanu

Rezervări- la telefon  0756084651 /  0231.514353 şi  la adresa teatrulvasilache@yahoo.com. Preţul unui bilet de intrare este  5 lei

 

 

Botosanenii mari si mici sunt astepati la teatru si duminica, la orele 11.00 si 12.30, pentru a viziona spectacolul      TIGRIŞORUL PIETREK.
                                                                      
Cine  ştie  unde se poate găsi… CURAJUL ? 
Chiar dacă e pui de tigru, Pietrek este fricos şi de aceea a fost pedepsit de Regele Tigrilor şi alungat  din jungla sa-şi caute curajul.
Dacă va reuşi, dar mai ales prin ce aventuri va trece în călătoria lui veţi afla doar vizionând spectacolul. 
Este recomandat preşcolarilor şi şcolarilor. Spectacolul este cu păpuşi.
Scenariul a fost scris de Maria Baciu în 1995 si tot atunci a avut loc si premiera. Muzica este compusa de  Constantin Panaite. Regia este semnata de Valentin Dobrescu, iar scenografia de Mihai Pastramagiu.

DISTRIBUŢIA:
Pietrek: Aurica Dobrescu
Mama şi Zebra Mek:  Mihaela Nistorică
Crocodilul şi Indianul: Valentin Ligi
Regele şi Soldatul: Florin Iftode
Maimuţa şi şarpele: Mihaela Ştempel

REZERVĂRI LA TELEFON
0756084651   /   0231.514353
ŞI  LA ADRESA teatrulvasilache@yahoo.com
PREŢUL UNUI BILET DE INTRARE ESTE  5 LEI

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
483

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
356

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
341

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....