Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii din zona municipiului Botoșani, dar și alți pelerini din zona Moldovei, au participat miercuri dimineață la hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Lebăda. Obștea monahală, dar și clericii din împrejurimile orașului, l-au avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit, cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie în pridvorul sfântului locaș.
La sărbătoarea așezământului monahal au mai fost prezenți părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani, părintele arhimandrit Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, părintele arhimandrit Teodosie Pleşca, starețul Mănăstirii Zosin, precum și preoți din oraș.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a evidențiat faptul că semnul Crucii este puterea pe care Dumnezeu ne-o împărtășește, putere de zdrobire a morții și a celui rău: ”Semnul Crucii rămâne pentru noi o mărturie pe care o repetăm, de fiecare dată, ca semn că suntem creștini, ca înnoire a legământului pe care l-am făcut la botez, ori de câte ori tulbură sufletul nostru frica și puterea celui rău, pentru că semnul Crucii este puterea pe care Dumnezeu ne-o împărtășește, pentru că prin Cruce ne-a împărtășit această putere, de zdrobire a morții și a celui rău. Mântuirea ar fi fost împlinită, iubiți credincioși, și dacă o palmă dându-I-Se Mântuitorului ar fi căzut și ar fi murit mult mai ușor și mult mai grabnic, dar a primit Dumnezeu moartea cea mai înfricoșătoare la acel moment, ca să înțelegem că a vrut să Se facă părtaș cu toată durerea noastră și prin aceasta să ne vestească: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea”. Tot ceea ce este pentru noi spaimă și durere, toate Le-a trăit Hristos până la ultima picătură”.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este cinstită în fiecare an pe 14 septembrie. Sfânta Cruce, pe care S-a răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, a fost aflată la porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Atunci au fost descoperite pe Golgota trei cruci, iar pentru a afla adevărata Cruce a Domnului Hristos, au atins pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de Sfânta Cruce. Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post, pentru că ea ne aduce aminte de pătimirile și moartea Domnului.
Schitul Lebăda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011
Construcția așezământului a început în anul 2000, iar schitul Lebăda a luat ființă la începutul lunii august 2011, după transferul a două monahii de la Mănăstirea Guranda. Așezarea monahală a fost ridicată de domnul Ionel Țâmpău, om de afaceri din Botoșani, fiind o construcție în stil maramureșean, copie după Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș. Mănăstirea a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan pe data de 14 septembrie 2011. Stareța așezământului monahal este monahia Doroteia Dulgheru, scrie doxologia.ro.