Sedinta Sinodului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. VEZI precizări referitoare la gruparea schismatică din judeţul Neamţ

Ierarhii Moldovei si BucovineiIn ziua de 20 martie 2014, la resedinta mitropolitana din Iasi, s-a intrunit, in sedinta de lucru, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, sub presedintia IPS Parinte Mitropolit Teofan, se arată într-un comunicat remis redacţiei Ştiri Botoşani.

La sinod au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte referitoare la viata bisericeasca din Moldova, care sunt de competenta Sinodului mitropolitan: aspecte legate de invatamantul teologic universitar, situatia locasurilor de cult construite de catre diferite persoane fizice sau juridice pe terenuri care nu sunt proprietatea Bisericii, probleme legate de respectarea randuielilor canonice in unitatile bisericesti din cadrul eparhiilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si propuneri referitoare la textul Regulamentului de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, aflat in analiza centrelor eparhiale din Patriarhia Romana.

Membrii sinodului mitropolitan au luat in discutie si situatia referitoare la activitatea unei grupari schismatice, care functioneaza in localitatea Secuieni, jud. Neamt, pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Potrivit Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (art. 111, alin. 3), Sinodul Mitropolitan "vegheaza ca pe cuprinsul Mitropoliei sa fie aparate si promovate credinta ortodoxa, unitatea liturgica si disciplina canonica a clerului si monahilor". In conformitate cu aceasta prevedere statutara si pentru a inlatura confuziile care ar putea aparea in randul credinciosilor ortodocsi cu privire la gruparea schismatica amintita, ierarhii Sinodului mitropolitan fac urmatoarele precizari:

1. Asa-zisii clerici, autointitulatul ierarh si preoti, care alcatuiesc aceasta grupare aflata in afara Bisericii Ortodoxe, au fost sanctionati de catre organismele abilitate ale eparhiilor de care au apartinut din cauza incalcarii sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recasatorire (unii dintre acestia aflandu-se, in prezent, la cea de-a treia casatorie). Chiar daca li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte in urma depunerii din treapta sau a caterisirii, acesti fosti preoti puteau ramane, ca laici, in Biserica, unde, prin pocainta si indreptare, ar fi lucrat la mantuirea proprie. Au ales insa, ca forma de protest si nesupunere fata de randuielile bisericesti, infiintarea unei asa-zise biserici, intarind astfel cuvantul Sfantului Apostol Ioan: "Dintre noi au iesit, dar nu erau de-ai nostri, caci de-ar fi fost de-ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci ca sa se arate ca nu sunt toti de-ai nostri, de aceea au iesit" (1 Ioan 2, 19).

2. Ierarhii si organismele eparhiale ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, avand datoria de a implini si respecta hotararile sfintelor canoane, nu puteau ingadui in Biserica astfel de situatii. Cazurile respective au fost tratate cu atentie, cu rabdare, cu ingaduinta, apelandu-se, de multe ori, la pogoramantul bisericesc, asteptandu-se indreptarea lor, lucru ce nu s-a intamplat. In cele din urma, constatand neindreptarea si lipsa de pocainta a acestor fosti preoti, s-a aplicat sanctionarea lor, conform sfintelor canoane.

3. Aducem la cunostinta preotilor si credinciosilor ca aceasta grupare anarhica nu este recunoscuta si nu se afla in comuniune cu nicio Biserica Ortodoxa canonica. Indemnam crestinii ortodocsi sa fie vigilenti si sa nu se lase inselati de catre acesti fosti preoti, sa nu-i urmeze si sa nu frecventeze asa-zisele slujbe ale acestora. Toate actele liturgice, slujbele religioase savarsite de catre acesti fosti preoti, care au fost caterisiti sau depusi din treapta, nu sunt valide.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi, 26 ianuarie, se celebrează Ziua Internațională a Vămilor!

astăzi, 08:30

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, începând din 1983, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), const...

Conduceți prudent. O parte din județul Botoșani, sub Cod Galben de ceață!

astăzi, 08:06

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ceață, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca,...

Calendar Ortodox 26 ianuarie: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan!

astăzi, 08:00

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizarea sa Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, la 15 iuli...