Sarbatoarea Poeziei si a Poetilor la Botosani: Ion Mircea, Crista Bilciu si Andrei Doşa, fericitii laureati ai Premiului National "Mihai Eminescu"

Poeti, oameni de cultura din tara si din afara granitelor, politicieni si iubitori de Eminescu au participat, duminica seara, la Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, ediţia a XIV-a, şi Opera Omnia, ediţia a XXI-a, eveniment desfasurat in cadrul Zilelor Eminescu si al Zilei Culturii Nationale. Amfitrionul serii a fost actorul Marius Rogojinschi.

Ministerul Culturii a fost reprezentat de consilierul Radu Enache, care a dat citire unui mesaj din partea ministrului Kelemen Hunor, cu prilejul Zilei Culturii Nationale. 

Varujan Vosganian: "Poporul meu, prea mult ai suferit si prea des ai murit!"

Regalul cultural a fost deschis de "traditionalul" discurs al poetului Varujan Vosganian, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, care de ani buni, pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, surprinde prin fascinanta capacitate de a prezenta, sub forme mereu noi, aspecte ale culturii care dovedesc nu doar o buna cunoastere a istoriei nationale si universale, ci si excelente calitati de orator.  

"Vom vorbi astazi despre Ziua Nationala a Culturii. Eu sunt destul de neincrezator in festivitatea acestei sarbatori, si despre asta as vrea sa va vorbesc. Astazi este ziua Culturii Romane. Ce-a fost ieri? Ce va fi maine? Maine va fi mainea si poimaine va fi poimainea Culturii Romane? Si vom avea rasalaltaierea Culturii Romane? Eu cred ca Ziua Culturii Romane este un concept comun, si despre asta as vrea sa va vorbesc facand  apel, asa cum facem de mai bine de un veac, la Mihai Eminescu. Suferinta se poate cel mai bine tamadui prin cultura. Spunea un preot incas: Poporul meu mult a suferit si prea des a murit. Asadar, privim si noi spre poporul nostru si spunem: poporul meu, prea mult ai suferit si prea des ai murit. Putem socoti ca avem dreptul la Ziua Culturii Romane. Sa vorbim astazi despre Mihai Eminescu. Ziua Culturii Romane este o zi care se scrie in calendar. Ea da o aura de sfintenie. S-a vorbit despre afintenia lui Mihai Eminescu. Va trebui sa explicam astazi de ce Mihai Eminescu si Ziua Culturii Romane pot exista impreuna si de ce ar trebui sa avem dreptul la asta. Exista un sfant intemeietor al erei nostre, el este Iisus Cristos. Iisus Cristos este coplesitor in istoria omenirii, nu doar pentru ca s-a jertfit pentru noi. Ce a facut Iisus Cristos cu totul extraordinar pentru civilizatie este ca a luat asupra lui toate spaimele si temerile omenirii de pana atunci. Asta e ceea ce fac sfintii. Sfintii ne mantuiesc de temeri. As face insa o deosebire intre sfintenie si genialitate. Care e mai buna decat cealalta? Si v-as intoarce intrebarea: ce e mai bun - apa sau painea. Si veti vedea ca ambele sunt necesare. Pentru noi sfintenia si genialitatea sunt la fel de necesare. Pentru ca noi nu trebuie sa ne rugam la cineva care sa ne despovareze, sa ne mantuie, noi trebuie sa ne asumam nu doar mantuirea, ci si lecuirea. Lecuirea inseamna curajul, nu altcineva o face pentru tine, ci tu o faci, eventual si pentru altul. Fiecare moment pe care il traim, vedem cum cuvintele lui Eminescu sunt de parca ar fi scrise astazi. Eminescu are geniu. Geniul e dincolo de spatiu si de timp. E mereu alaturea cu noi. Avem nevoie de un interlocutor care sa ne spuna ce gandeste Dumnezeu despre noi, dar avem nevoie si de un interlocutor al nostru catre Dumnezeu, acesta este geniul. Spre deosebire de sfant, care ia asupra lui temerile tale,   geniul numeste temerile si spaimele si te lasa pe tine sa alegi. Mihai Eminescu nu ne-a mantuit de spaime, nu ne-a mantuit de singuratate, in schimb a dat nume singuratatii, instrainarii, lasandu-ne pe noi sa ne mantuim mai departe. Geniul este cel care sta impreuna cu tine, la geniu nu te vindeci, cu el te asezi. Iata Ziua Culturii si Limbii Romane, dar va fi, cum spuneam, o zi mai lunga decat veacul...", a incheiat Varujan Vosganian.

Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Prima: Crista Bilciu si Andrei Doşa

Programul serii a continuat cu decernarea Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Prima, eveniment aflat la a XIV-a editie, premiu oferit de Memorialul Ipotesti - Centrul National de Stusii "Mihai Eminescu" si Consiliul Judetean Botosani. Sponsorul OTP Bank a asigurat valoarea materiala a premiului - 3000 de lei. Ceremonialul decernarii a fost asigurat de presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, alaturi de criticul literar Mircea A. Diaconu.



Poetii nominalizati au fost Crista Bilciu - "Poema desnuda" (Cartea romaneasca), Medeea Iancu - "Divina tragedie" (Brumar), Andrei Doşa - "Când va veni ceea ce este desăvârşit" (Tracus Arte), Matei Hutopila - "Copci" (Casa de editura Max Blecher) si Vlad Tăusance "legende urbane" (Herg Benet).

Juriul, reprezentat de Mircea A. Diaconu, a decis premierea a doi autori, Crista Bilciu si Andrei Doşa.

In discursul sau, Mircea A. Diaconu a atins atat aspecte generale ale culturii si literaturii contemporane, cat si nuante ale poeziei tinerilor autori, "apasati" la randul lor de "orgoliu, vanitate si poate suferinta".

"In ce ma priveste chiar cred ca Cultura este in mana celor foarte tineri, a celor care vin, si care sunt si ei, ca noi toti, unii vanitosi, altii singuratici, izolati, pentru ca, indiscutabil, adesea Cultura devine un fel de profesie care le satisface orgoliul, vanitatea sau poate suferinta. Cred ca avem de a face intr-un  fel cu un paradox: cu cat mai mult lucreaza impotriva sistemului, cu atat mai mult cei tineri, cei buni, construiesc sistemul. Cu cat sunt mai singuri, cu atat sunt mai solidari cu ceea ce apare impotriva vointei lor. Cu cat sunt mai revoltati impotriva culturii ca profesie, cu atat mai mult intemeiaza. Cred cu adevarat ca cultura ei o fac pe cont propriu, si ca din metamorfoza aceasta cei singuri si cei buni inving impotriva sistemului, pe care intr-un fel sau altul toti il reprezentam", a spus criticul Mircea A. Diaconu.

Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia: Ion Mircea

Momentul culminant al serii a fost decernarea Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" Opera Omnia, premiu acordat la Botosani de 21 de ani.

In absenta primarului Catalin Flutur, viceprimarul Catalin Alexa a prezentat urarile de bun venit, precum si un mesaj din partea edilului-sef botosanean.

Nominalizati la acest foarte important premiu au fost Ovidiu Genaru, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu, Vasile Vlad si Doina Uricariu.  

Cel care a anuntat castigatorul a fost criticul Mircea Martin, caruia ii revine, de ani buni, si sarcina de a da citire unui Laudatio dedicat poetului distins cu Premiul National "Mihai Eminescu", in acest an in persoana lui Ion Mircea.

"Dupa trei nominalizari, in 2002, 2003 si 2004, juriul local botosanean l-a uitat pe Ion Mircea, pana in 2011. Ceilalti doi colegi de promotie clujean-echinoxista - Adrian Popescu si Dinu Flamand - au primit deja Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" si tin sa remarc prezenta amandurora, acum si aici, si sa o interpretez nu doar ca pe o forma de solidaritate, de confraternitate, dar si ca pe un mod de atestare speciala. Debutant in 1971, Ion Mircea nu a publicat in 41 de ani mai mult de 6 volume de versuri, plus unul antologic. Imi place sa vad in acest ritm un exemplu de prolificitate controlata, de concentrare si de autoexigenta la care destui poeti mai tineri sau mai varstnici s-ar cadea sa mediteze. Dominantele carierei sale poetice sunt date de aceasta capacitate de concentrare care se repercuteaza in densitatea textului poemelor si, pe de alta parte, de o atitudine ceremonioasa, ceremoniala chiar, uneori. Poetul pune o surdina pe sentiment in loc sa le lase in voia lor, isi calauzeaza simturile in loc sa le deregleze, in schimb da frau liber gandirii sale imaginative, extrem de imaginative. Insolitul asociatiilor sale se apropie de cuvintele in libertate ale avangardei", a precizat Mircea Martin



Poetul laureat, vizibil emotionat, a primit distinctiile din partea municipalitatii botosanene, a criticului Mircea Martin si a laureatului anului 2010, poetul Dinu Flamand. Premiul, acordat de Primaria Botosani, a avut o valoare de 10.000 de lei.

Ion Mircea a venit in fata publicului cu un eseu de factura filosofica despre simturi, pe care l-a incheiat intr-o nota absolut poetica. "Probabil ca undeva in viitor va fi posibila si translarea constienta a unui mesaj de la un individ la altul, ceea ce transmitem prin intermediul privirii sa fie convertit in semnal muzical, sau ceea ce transmitem prin parfumul migrator al corpului nostru  sa poata fi transfigurat in gust de mar sau fagure de miere. Probabil ca undeva in viitor vom fi posesorii unui comutator pe care actionandu-l va fi posibil de pilda ca un indragostit, in timp ce ii mangaie iubitei sale parul, sa ii induca prin atingere un poem, un cantec sau o pictura de Van Gogh. Pana atunci, va transmit intr-o maniera traditionala o incercare lirica", a incheiat poetul Ion Mircea. 



Seara s-a incheiat cu momentul muzical asigurat de Mircea Tiberian si Nadia Trohin, cu melodii din perioada interbelica, dar si cantece pe versuri de Mihai Eminescu. 

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, ediţia a XIV-a, şi Opera Omnia, ediţia a XXI-a, a fost transmisa in direct pe internet, de www.live.botosani.ro, unde va fi disponibila si inregistrarea.


 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...