Timp de o săptămână, comuna Vorona este fără discuții centrul cultural al județului Botoșani. Manifestările au debutat duminica trecută la Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena”, unde au fost sărbătorite cuplurile de aur ale comunităţii.
Ajunse la sărbătorirea a 50 de ani de la căsătorie, cuplurile au primit din partea autorităţilor locale diplome. Manifestările au continuat cu a VI-a ediţie a Concursului de bătut toaca „Toaca – Trâmbiţa îngerilor”, la care au participat copiii şi tineri din Vorona şi din comunele limitrofe.
La începutul săptămânii, cu ocazia Zilei Porţilor deschise la Primăria Vorona, autoritățile locale au prezentat localnicilor proiectele comunităţii, cele realizate, sau aflate în derulare, și inclusiv cele care se află la stadiul de intenţie. Iar primarul Ștefan Aurel de la Vorona, aflat acum la al 4-lea mandat are cu ce se lăuda. Practic, Vorona este astăzi una din cele mai frumoase comune din județ și are în derulare o mulțime de proiecte.
Numai în ultimi ani au fost finalizate de primarul gospodar investițiile la sediul Primăriei noi, care are și două cabinete medicale la parter, valoarea investiției fiind de 1.652167 Ron. Apoi, a fost realizat un Centru de informare Turistică, cu o valoare de 206.283 Ron, Centru Cultural “Mihai Eminescu”, cu o valoare de 1.067449 Ron, Centru de Zi pentru copii Speranța, cu o valoare de 360.000 Ron, asfaltarea drumului din Vorona Mare, cu o valoare de 1.621.488 Ron. Și Școala din Joldești a fost cumpărată și reabilitată cu 1.465.580 Ron.
Proiectele administrației locale au îmbunătățit serviciile locale de bază destinate populației rurale prin achiziționarea unui autogreder, în valoare de 463.445 Ron, totodată făcând eforturi pentru a realiza și 3 poduri în comună: 2 în Joldești și 1 în Poiana, în valoare de 1.201.555 Ron. Și pentru că vorbim de o comună veșnic tânără, administrația locală a realizat o sala de sport comunală, în valoare de 4.448.105 Ron. Dintre investițiile în curs am reținut asfaltarea drumului Poiana Icușeni, în valoare de 4.688.735 Ron, reabilitarea Școlii Gimnaziale Al. I. Cuza, din Vorona Nouă, în valoare de 1.175.762 Ron, reabilitarea cabinetelor medicale din Poiana, în valoare de 655.012, dar și realizarea Campusului Școlar Vorona, în valoare de 20.000.000 Ron, considerat unul din cele mai moderne din România!
Șirul de investiții și achiziții derulate în ultimii ani pare nesfârșit, dar printre cele mari, selectate pentru a fi evidențiate, mai reamintim realizarea a trei drumuri din comuna Vorona, care vor fi modernizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Licitația a fost deja finalizată, iar Primăria din Vorona a stabilit constructorul după finalizarea procedurii de licitație pentru lucrările "Servicii de proiectare tehnică și asistență din partea proiectantului și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului "Asfaltare DC 55G(DC 368+DS 316),DC 812 și DC 638,comuna Vorona, județul Botoșani". Drumurile fac legătura între localitățile Poiana și Icușeni.
Marţi, a avut loc târgul „Expo zoo”, ediţia a XIV-a, dar şi un colocviu de interes pentru fermierii locali, pentru ca miercuri, 4 septembrie, Centrul de zi „Speranţa” să găzduiască o dezbatere pe tema nevoilor noii generații, la care au luat parte elevii, asistenţi sociali, oficiali locali precum și reprezentanţii ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Și tot la mijlocul acestei săptămâni, oficialitățile locale au sărbătorit şase decenii de la obţinerea primului titlul de campion naţional la oină.
Ieri, manifestările au continuat la Liceul Vorona, cu o dezbatere pe tema dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic, fiind prezentate şi planul de şcolarizare.
Astăzi, vineri, reprezentanţii comunităţii s-au întâlnit la Centrul de Informare Turistică pentru a discuta despre promovarea resurselor turistice din zona Voronei. Mâine, de la ora 16.00, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” Vorona, va avea loc Concursul de muzică populară pentru copii şi tineri „Moştenite din bătrâni”, unde și-au anunțat participarea tineri solişti vocali şi instrumentişti din toată zona Moldovei. La manifestare ar urma să participe Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, dirijată de Ciprian Potoroacă. Și tot mâine, în faţa Centrului cultural va fi organizată o seară pentru tineri, pe scenă urmând a urca Dianna Rotaru şi Ana Lesko!
Ziua de duminică ar urma însă să fie una din cele mai importante zile ale acestui an în Comuna Vorona, o comună profund religioasă, cu oameni gospodari și o administrație hotărâtă să lase tinerei generații o comună cu toate tradițiile vii și bine păstrate!
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei”, va oficia, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie cu prilejul hramului de la Mănăstirea Vorona, ocazie cu care credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Onufrie.
Tot duminică, dar după amiază, urmează să aibă loc Festivalul Internaţional de Folclor „Serbările Pădurii”, la care vor participa ansambluri şi grupuri folclorice din Botoşani, Suceava, Ucraina şi Republica Moldova. Invitaţii de onoare sunt Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, pentru ca invitații speciali să fie cei de la Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, din Republica Moldova.