Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, care se citeste in Postul Mare!

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, care se citeste in Postul Mare!
Miercuri, 26 februarie, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului rugaciunea Sfantului Efrem Sirul - "Doamne si Stapanul vietii mele".

In aceasta scurta, dar cuprinzatoare rugaciune, cerem mai intai de la Dumnezeu sa nu ne dea patru duhuri ale rautatii, adica sa inlature de la noi: duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert. Apoi ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca in schimb patru duhuri bune, patru virtuti: al curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei. Rugaciunea Sf. Efrem Sirul poate fi rostita de orice crestin si in rugaciunea particulara de acasa si ea poate fi gasita in cartile de rugaciuni.

Trebuie mentionat ca in trecut, rugaciunea "Doamne si Stapanul vietii mele..." nu era rezervata numai perioadei Postului Mare. Ea era rostita si in cadrul tuturor slujbelor cu "Aliluia", dupa cum este precizat in Tipicul Sfantului Sava, dar si in Ceaslov: "Si daca este Aliluia sau Postul Mare, se zice rugaciunea aceasta a Sfantului Efrem Sirul" (cf. "Ceaslov", p. 34). Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul se rosteste catre sfarsitul tuturor Laudelor bisericesti zilnice, inainte de apolis, incepand din lunea Saptamanii Mari (intaia din Post) pana miercuri in Saptamana Sfintelor Patimi.

"Doamne şi Stăpânul vieţii mele,
duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.


Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

astăzi, 19:10
89

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
286

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
628

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...