Retrospectiva Petre Achiţenie la Muzeul Judetean Botosani

Retrospectiva Petre Achiţenie la Muzeul Judetean Botosani
Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Botoşani a găzduit joi, 27 mai 2010, de la ora 11.00, expozitia comemorativa intitulată "Retrospectiva Petre Achiţenie".

Participanţilor prezenţi la acest vernisaj li s-a amintit, într-o scurtă incursiune, de viaţa şi opera pictorului botoşanean, prezentată de muzeograful Camelia Diaconu.

Au putut fi admirate o parte din lucrările sale din perioada de început, dar si unele studii pe care Petre Achitenie le-a realizat în timpul studiilor la Leningrad.
 
In această zi comemorativă, marele maestru ar fi implinit 81 de ani. Cei prezenti la acest vernisaj au fost oameni de cultură, prieteni ai artistului, dar şi cei care l-au iubit şi respectat.

Petre Achitenie unul dintre marii pictori pe care ni i-au daruit aceste pamanturi botoşănene. S-au numarat printre cei prezenţi pictorul Cornel Dumitriu, prof. Angelica si Victor Hreniuc, de la Liceul de artă "Ştefan Luchian", pictorul Theodor Valenciuc, dar si alti iubitori de artă.Pictorul Petre Achitenie s-a nascut pe 27 mai 1929, in Havârna, judetul Botosani, si s-a stins din viata pe 1 decembrie 2006, fiind inmormantat la Cimitirul Straulesti 2, Bucuresti.

In perioada 1940-1945 a fost elev si tipograf la Manastirea Neamt, iar intre anii 1945 si 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu.

Urmeaza si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Popescu si I.D.Stefanescu, iar in perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, clasa prof. Alexandru Ciucurencu.

Studiile continua, in perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar in 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.

Intre ani 1962-1966 activeaza ca sef serviciu Creatie, Ministerul Culturii, Bucuresti.

A fost, in anul 1957 asistent universitar, Catedra de pictura, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, iar in 1968-1993 profesor universitar evidentiat: zece promotii de studenti au profitat de indrumarea maestrului.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni condamnați la 10 și 12 ani închisoare pentru uciderea unui bărbat. Motivul pentru care instanța a micșorat daunele morale!

astăzi, 07:38
62

Curtea de Apel Suceava a redus cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Ioan Ș. la 10 ani de închisoare (în loc de 12 ani de închisoare), pentru săvârșirea infracțiunii de ...

Andrei Patache și-a certat jucătorii, după Poli Iași - FC Botoșani: ”I-am respectat prea mult!”

astăzi, 07:15
76

La această partidă, oaspeții nu l-au putut avea pe bancă pe antrenorul Bogdan Andone (49 de ani), care a fost suspendat de Comisia de Disciplină a FRF (Federația Română de Fotbal) pentru ...

Calendar ortodox: Astăzi le cinstim pe Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sfânta Cuvioasă Muceniţă Marcela

astăzi, 07:00
50

Sfânta Maria Magdalena a fost uceniţă şi mironosiţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate uceniţele şi purtătoarele de mir. Era din Galileea...