Ramas bun, Horea Popescu!

Ramas bun, Horea Popescu!
Regizorul de teatru şi film Horea Popescu, cunoscut pentru pelicule devenite clasice precum "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist", a decedat duminică dimineaţă, la vârsta de 84 de ani.

Horea Popescu a fost regizor de teatru şi film, animator al scenei româneşti, director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti timp de peste două decenii.

"În ultimii ani, când sănătatea l-a îndepărtat de scenă, s-a retras discret, fără însă ca teatrul să lipsească vreo clipă din preocupările sale", arată un comunicat al Teatrului National Bucuresti.

"Colegii din TNB, care l-au avut alături ca artist şi ca director, îi resimt dispariţia ca pe o imensă pierdere", se mai arată în acelaşi document.

Şi Uniunea Teatrala din România – UNITER şi-a exprimat regretul pentru disparitia din viata a regizorului HOREA POPESCU, artist ce a marcat, prin indelungata activitate, prin energia constanta si profesionalismul de exceptie viata teatrală romaneasca.

Autor, de-a lungul unei cariere de şase decenii, a peste o sută de spectacole, Horea Popescu a fost un regizor cu o vastă cultură şi cu un gust artistic rafinat, s-a distins ca un campion al reteatralizării teatrului românesc, s-a impus ca unul dintre artizanii spectacolului monumental şi a dovedit, prin arta sa, verticalitate şi atitudine civică, mai ales în ultimii ani ai dictaturii comuniste.

Dintre numeroasele sale spectacole, cele mai cunoscute sunt "Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, "Danton", de Camil Petrescu, singura transpunere scenică a monumentalei piese, "Caligula", de Albert Camus, "Generoasa Fundaţie", de A. Buerro Valejo, "Zbor deasupra unui cuib de cuci", după Dale Wasserman, "Baia şi Ploşniţa", de Vladimir Maiakovski, "Richard III", de William Shakespeare, "Domnişoara Nastasia", de G. M. Zamfirescu, "Beckett", de J. Anouilh, şi "Titanic vals", de Tudor Muşatescu.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
14

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
55

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
263

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...