Volumul poartă, după cum recunoaşte Victor Teişanu, o notă de subiectivism faţă de poeţii prezentaţi, dar autorul îşi exprimă speranţa că "unda afectivă, colegială şi amicală n-a înăbuşit cu totul spiritul critic". Victor Teişanu atrage atenţia, deopotrivă, asupra faptului că mulţi dintre autorii de poezie din Botoşani merită "primplanul literaturii româneşti de azi", însă au nevoie de o promovare insistentă, iar opera lor să fie tradusă şi difuzată, pentru ca astfel numele cu rezonanţă nordică să se "înscrie lejer într-un amplu circuit de valori".
Poezii botoşăneni cărora Victor Teişanu le dedică paginile volumului sunt (ordonaţi alfabetic) Lucian Alecsa, Maria Baciu, Cristian Bădiliţă, Constantin Bojescu, Nicolae Corlat, Theodor Damian, Gellu Dorian, Constantin Dracsin, Augustin Eden, Val Guraliuc, Constantin Iftime, Vasile Iftime, Dumitru Ignat, Valeriu Imbir, Horaţiu Ioan Laşcu, George Luca, Ciprian Manolache, Mihai Munteanu, Dumitru Necşanu, Lucia Olaru Nenati, Petruţ Pârvescu, Corneliu Popel, Cristina Prisacariu Şoptelea, Vlad Scutelnicu, Cristian Simionescu, Dan Sociu, Dumitru Ţiganiuc, Mihai Ursachi, Lucian Valea.
Volumul a fost prezentat, la Darabani, de către Lucia Olaru Nenati şi Dumitru Ţiganiuc, în faţa unui public numeros şi în prezenţa câtorva dintre scriitorii botoşăneni (Dumitru Necşanu, Nicolae Corlat, Vlad Scutelnicu, Cristina Prisacariu Şoptelea), cărora li s-au alăturat politicieni, de la senatori şi deputaţi la prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi.
Scriitoarea Lucia Olaru Nenati a avut un discurs pe marginea cărţii semnate de Victor Teişanu, evidenţiind caracterul hermeneutic al lucrării, căreia îi lipseşte rigoarea şi "securea" criticii de specialitate.
Prezent la manifestare, poetul Dumitru Ţiganiuc, care cu ani în urmă a activat ca profesor la Darabani, a situat demersul literar al lui Victor Teişanu în zona "generozităţii", dar a apreciat şi aducerea limbajului, de la nivelul abstract al criticii, la nivelul metaforei.
La rândul său, poetul Victor Teişanu a precizat că lucrarea constituie o încercare de a suplini unele carenţe ale criticii literare româneşti, punctând mai ales pe faptul că poezia care se naşte în provincie nu este cu nimic mai prejos decât cea creată de trăitorii din Capitală, care se şi bucură de o atenţie sporită din partea criticii de specialitate.
Victor Teișanu s-a născut pe 15 septembrie 1950, la Darabani, şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat concomitent în ziarul regional "Zori noi" (Suceava, septembrie 1965), cu o poezie prezentată de către scriitorul George Sidorovici, și în revista ieșeană "Cronica", unde apar două poeme și un portret liric semnat de Horia Zilieru. Până la finalul anilor `80 este distins cu mai multe premii de poezie, fiind, între altele, laureatul primei ediții a Concursului Național de Poezie "Porni Luceafărul...".
A condus revista de cultură "Hyperion", publicată sub patronajul poetului Lucian Valea și a organizat cenaclul "Nicolae Labiș" (mai târziu "Corneliu Popel"). A fondat și administrează în continuare Casa Memorială "Leon Dănăilă" din Darabani, conduce publicația locală "Mesagerul de Darabani" și este director al bibliotecii din localitate.
(Florentina Toniţă)