La un sfert de secol de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, la Bucureşti, s-a desfăşurat Congresul Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est, având ca scop comemorarea victimelor regimului şi a rezistenţei anti-comuniste, svrie epochtimes-romania.com.
În cadrul evenimentului, la care au participat delegaţi din Germania, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, alături de figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste, s-a adoptat o rezoluţie prin care se va cere Parlamentului European să condamne ideologia comunistă, nu doar a crimelor acestui regim. Rezoluţia a fost adoptată pe 23 august, Ziua europeană a victimelor totalitarismului, în Palatul Parlamentului.
"Pare un paradox, o ironie a sorţii, ca tocmai noi foştii deţinuţi politici, deportaţi şi persecutaţi, adică cei care nu am avut drepturi de-a lungul vieţii să ţinem congresul nostru tocmai în această sală a Drepturilor Omului. Cu o zi în urmă s-a vorbit foarte mult despre criza morală în care se zbate România. Sunt convins că suntem cei mai îndreptăţiţi să constatăm şi să sublinie acest lucru. Dar de ce s-a ajuns în această criză morală fără de egal?", se întreabă Bjoza.
Răspunsul, în opinia lui, este ca instituţiile statului care aveau menirea să vegheze la respectarea legalităţii în această ţară, şi-au dat parcă mâna şi au închis ochii în faţa abuzurilor şi în acest fel au reuşit să trimită România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul populaţiei care trăieşte sub limita sărăciei.
"Dar în acelaşi timp suntem pe locul 1 nu în UE, ci în lume, ca număr de îmbogăţiţi şi ca dimensiuni ale averilor dobândite în cea mai mare parte prin fraudă, evaziune fiscală şi alte modalităţi. Ne-am aştepta în aceşti 25 de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989 la o lege a lustraţiei, la o altă lege privind reparaţii morale şi materiale, pentru că trebuie să ştiţi că ceea ce ni s-a luat în urmă cu 50-60 de ani - tinereţea, sănătatea, libertatea, agoniseala şi multora dintre noi vieţile, toate acestea ne-au fost luate pentru totdeauna. Este trist, dar adevărat", a precizat Bjoza.
Am primit recompensă un decret-lege care ne permite să ne târâm până la moarte
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România a explicat că reparaţia de care au beneficiat încă din anul 1990 s-au rezumat la un decret–lege care a avut doar caracter social şi viager.
"Un decret-lege care ne permite să ne târâm până la moarte. Acest decret-lege nu a constituit decât firimituri azvârlite de la masa bogaţilor deveniţi, sau în devenire. Astăzi pensia pentru ani de muncă a unui fost deţinut politic, cumulată cu acea indemnizaţie, reparaţie primită pentru faptul de a fi fost deţinut politic, nu reprezintă nici 50% din pensiile criminalilor care ne-au trimis la moarte şi mai trăiesc. Astăzi, unii dintre ei, care n-au apucat în cei 25 de ani în care au trecut, să fie înmormântaţi cu onoruri militare, să beneficieze până la moarte de decoraţiile şi distincţiile obţinute în lupta cu noi, doar acum după 25 de ani, ne-am gândit să schiţăm aşa nişte gesturi de bune intenţii", a adăugat acesta.
Amintim că recent, au fost trimişi în judecată doi dintre cei mai cruzi torţionari, Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste din Râmnicu Sărat, şi Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava.
"Pentru noi este desigur prea târziu, este însă foarte util pentru generaţia tânără de astăzi şi cele care vor veni după noi, spre cunoaşterea adevăratei istorii recente a ultimilor 60-70 de ani, a subliniat Bjoza, care a avut de-a face personal cu Ion Ficior, şi despre care şi-a amintit că
avea o plăcere deosebită să ne bată, era de o cruzime de neimaginat".