"Mincinosul" lui Ion Sapdaru a starnit ropote de aplauze pe scena Teatrului botosanean!

"Mincinosul" lui Ion Sapdaru a starnit ropote de aplauze pe scena Teatrului botosanean!
"Mincinos" in scene nud pe scena Teatrului Mihai Eminescu! Ion Sapdaru dovedeste ca un regizor poate face o comedie spumoasa spargand limita ordinarului, dar fara a vulgariza si scandaliza inutil. Mai ales ca finalul spectacolului este unul cat se poate de socant pentru Botosani: "Mincinosul" apare in scena complet gol, fara insa a starni reactii pudibonde sau negative din partea publicului, semn ca nuditatea s-a inscris perfect in actul artistic.

A aduce pe scena un mincinos, fie el si de scriitura mare, in vremuri marcate profund de minciuna si de prefacatorie, indiferent de ce natura vor fi fost acestea, este un risc pe care si-l asuma nu numai regizorul, ci si actorii! Dar daca regizorul se numeste Ion Sapdaru, iar actorii apartin unui teatru profesionist care face diferenta intre politica si politichie, atunci minciuna capata miros de "floare de spirit", precum insusi personajul se exprima.

Luni, inainte de Craciun. O seara in care in orasul Botosani, la ora 19.00, se sta la coada la teatru! O imagine care, in vremuri incurcate financiar, este greu de anticipat pentru o institutie care produce cultura, in speta teatru la scena. O sala arhiplina, forfota si verva impartite frateste intre platitorii de bilet si invitati. Public de toate coloraturile – cu adevarat, la cea politica predomina una anume – si varstele. Elevi, tineri, adulti, batrani, actori si fosti actori se afla in sala. Printre oficialitati, prefectul Cristian Roman, viceprimarul Catalin Alexa. Regizorul Ion Sapdaru isi urmareste propriul spectacol din sala si se amuza copios la scenele spumoase.



"Mincinosul", de Carlo Goldoni, este o comedie care in primul rand isi sprijina actorii, punandu-le in valoare nu numai capacitatile actoricesti, ci si inteligentele si harul nativ, fara a-i compromite in vreun fel. Anul trecut, un spectacol foarte controversat la nivel national se juca pe scenele din intreaga tara. "Mincinosul" regizat de Toma Enache, cu Claudiu Bleont in rolul Mincinosului, alaturi de care joaca Valentin Uritescu si Sebastian Papaiani, o productie situata la limita scabrosului, a scandalizat publicul, fiind reclamat din cauza scenelor indoielnice cu impact asupra adolescentilor.

Ion Sapdaru, desi crede ca Teatrul nu este Biserica si ca ceea ce este pe scena se poate intampla oriunde si oricand, dovedeste ca un regizor poate face o comedie spumoasa spargand limita ordinarului, dar fara a vulgariza si scandaliza inutil. Mai ales ca finalul spectacolului lui Sapdaru este unul cat se poate de socant pentru Botosani: "Mincinosul" apare in scena complet gol, fara insa a starni reactii pudibonde sau negative din partea publicului, semn ca nuditatea s-a inscris perfect in actul artistic. Cu adevarat, insa, au existat si multe improvizatii si fortari ale textului clasic, o adaptare la gusturile publicului contemporan, mai sensibil la scene de cancan decat profunzimi culturale.
  
In rolul lui Lelio "Mincinosul", Bogdan Muncaciu isi epuizeaza publicul, dar nu il plictiseste si nici nu il pierde pe parcursul celor aproape doua ore de spectacol. Jocul sau da, de altfel, ritmul intregului spectacol, actiunea fiind echilibrata, in momente bine alese de autor, de Pantalone, tatal lui Lelio, interpretat extraordinar de Gheorghe Frunza, dar si de scenele amuzante dintre Arlecchino (Ovidiu Ivan) si Colombina (Gina Patrascu).



Scene foarte reusite au oferit cele doua surori aflate in pragul maritisului, Rosaura (Dana Bucataru) si Beatrice (Irina Mititelu), in acelasi registru inscriindu-se si Doctorul Balanzoni (Cezar Amitroaiei), Ottavio (Sorin Ciofu), Florindo (Eduard Sandu) sau Brighella (Vali Popa).

Costumele au fost realizate de Alina Dinca, Miscarea scenica – de o savuroasa expresivitate – de Victoria Bucun, iar Petru Rogojinschi – Light disigner.



"Spectacolul nostru este o satira la adresa corectitudinii politice, acea "gaselnita" plictisitoare care face ravagii in toate domeniile, dar mai ales in arta. Lelio este omul care minte sa nu moara de prea multa ordine, disciplina si cumsecadenie", spune Ion Sapdaru. 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
505

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
158

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
431

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...