Guvernul României poate construi un teatru din temelii, dar nu poate renova un teatru monument istoric. Este concluzia la care a ajuns managerul Teatrului pentru Copii și Tineret Vasilache Botoșani, în urma unei vizite în Republica Moldova.
Actorul Marius Rogojinschi, manager al Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache" din Botoșani, a participat la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Teatrului "B.P.Hasdeu" din orașul Cahul, Republica Moldova, aflând cu acest prilej că în micul orășel au fost demarate lucr[rile pentru construcția unui viitor teatru, finanțarea fiind asigurată integral de către statul român.
"În vara acestui an, colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret Vasilache a participat la festivalul traditional estival de la Brăila, Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii "Cărăbuș", al Teatrului Cărăbuș. Ca de obicei, nu mai e un secret, spectacolul trupei de la Botoșani, "Soacra cu trei nurori", s-a bucurat de mare succes și apreciere din partea publicului, dar a declanșat și un moment important pentru biografia noastră. Am făcut cunoștință cu conducerea Teatrului Republican muzical-dramatic "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul, Republica Moldova. Prilej cu care s-a stabilit o relație de colaborare", a precizat Marius Rogojinschi.
Luna trecută, reprezentanții teatrului botoșănean au fost invitați la Cahul, la a 30-a aniversare a Teatrului "B.P.Hasdeu". "A fost un moment de maximă satisfacție reciprocă, fapt care a făcut să îl invităm pe dl. director al teatrului din Cahul, Gheorghe Mândru, care va sosi astăzi la Botoșani pentru a stabili un protocol de colaborare între cele două teatre", completează managerul instituției de cultură botoșănene.
Marius Rogojinschi nu își poate reprima gustul amar atunci când vine vorba despre situația celor două teatre, din Cahul și Botoșani. "M-am bucurat, dar am trait și un regret imens. Am văzut la Cahul că teatrul este sprijinit și susținut în a-și rezolva problemele de confort. Guvernul Ponta a finanțat, prin hotărâre de Guvern, construirea unui teatru nou în Cahul, cu o valoare de 800.000 de euro. Am văzut șantierul teatrului, am participat la deschiderea festivalului, în prezența unor mari demnitari ai Republicii Moldova. Uite, câteodată Guvernul României poate construi teatre, dar câteodată Guvernul României nu poate reabilita teatre care sunt monumente istorice. Mă refer la Teatrul Eminescu".
Până în urmă cu 20 de ani, actorii din Cahul au avut un teatru care, din pricina alunecărilor de teren, a căzut la propriu, fiind demolat ulterior în totalitate. Astfel, clădirea a fost ștearsă de pe harta culturală a Moldovei, iar artiștii s-au mutat într-o clădire a unei foste judecătorii. Cu toate acestea, nu și-au pierdut optimismul, visând mereu la o scenă performantă, condiții artistice demne de un teatru profesionist. Iar vestea că statul român, în vremea Guvernului Ponta, oferă 800.000 de euro pentru construcția din temelii a unui teatru i-a făcut din nou să spere.
În acest timp, la Botoșani, actorii par să își piardă și ultimele speranțe că vor mai apuca să performeze pe o scenă profesionistă. Încâlcelile financiare, declarațiile contradictorii și soluții mai degrabă propagandistice decât realizabile nu fac decât să pună la încercare răbdarea colectivului artistic, dar și a comunității.