"Frumoasa din pădurea adormită", pentru prima dată pe scena Filarmonicii Botoșani! FOTO, VIDEO

"Frumoasa din pădurea adormită", pentru prima dată pe scena Filarmonicii Botoșani! FOTO, VIDEO

Compus în 1889, imediat ce a finalizat Simfonia a V-a și înainte de a compune Dama de pică, Frumoasa din pădurea adormită este al doilea balet al lui Piotr Ilici Ceaikovski, după Lacul lebedelor (1876). Basmul lui Charles Perrault a fost o provocare la care Ceaikovski a răspuns cu entuziasm, fiind atras de aspectul feerico-romantic al poveștii în interiorul căreia compozitorul și-a manifestat întreaga măiestrie artistică. 

"Subiectul este atât de poetic, atât de apt pentru muzică, încât m-a pasionat şi am compus baletul cu acea căldură şi plăcere care condiţionează întotdeauna calităţile unei creaţii", scria Ceaikovski despre Frumoasa din pădurea adormită

O provocare a fost și pentru Orchestra din Botoșani să introducă în repertoriu acest balet, fiind pentru prima dată când pe scena Filarmonicii se aude Frumoasa din pădurea adormită. Publicul prea puțin numeros, dar deloc de neglijat, din sala de concert, a apreciat și a răsplătit cu aplauze prestația instrumentiștilor, aflați vineri sub bagheta dirijorală a lui Liviu Condriuc. 

Într-o abordare complexă, Filarmonica Botoșani a oferit publicului o interpretare care, chiar dacă perfectibilă pe alocuri, a impresionat prin expresivitate, prin dramatismul, pe de o parte, și ortimismul, de pe altă parte, cu care au fost ilustrate personajele din lucrarea lui Ceaikovski, dar și prin rigoarea cu care orchestra a știut să rămână în interiorul unei opere de referință în istoria baletului universal, chiar dacă varianta prezentată a fost una special aranjată (selecțiuni) pentru un concert de mai puțin de două ore. 

Excelente pagini muzicale s-au scris, vineri seara, la Botoșani. Acordurile de vioară, flaut, corn, clarinet, trompetă, violoncel, pian, contrabas, cu accentul de percuție care a adăugat, dacă mai era nevoie, maiestuozitatea și triumful unei muzici care face istorie de mai bine de un secol, au conturat imaginea unei orchestre profesioniste capabile să ofere oricând și oriunde măsura calității artistice pe care un astfel de nivel interpretativ îl impune.

Instrumentiștii Filarmonicii Botoșani au transmis emoție, forță, dramatism, într-o interpretare elegantă, menită să ofere publicului un concert îmbrăcat în atmosferă de basm. Fără să asiste la un balet propriu-zis, spectatorii au simțit magia dansului, și-au imaginat scenele și personajele, au admirat rafinamentul și fastul deopotrivă al unei lumi de poveste.

Un concert în care viorile s-au întrecut pe ele însele, în care violoncelul a răsunat la fel ca pe marile scene ale lumii, iar suflătorii au făcut pur și simplu spectacol. 

Concertul de vineri, 28 iunie 2019, a închis stagiunea Filarmonicii Botoșani, publicul fiind așteptat din nou în sala de spectacole după sezonul estival. 


























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI! Maria Baciu, poeta copilăriei și a ironiei cu tâlc!

astăzi, 08:17
534

Născută pe 4 martie 1942 în Cernești, comuna Todireni, județul Botoșani, este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ”A...

Ce se întâmplă când oamenii mari ies la joacă! ”Se așază în jurul unei mese, iar unul dintre ei...” (Foto, Video)

Vineri, 1 Martie 2024
698

Ne-am obișnuit să vedem noile generații aplecate asupra ecranelor, fie de laptop, fie de telefon, cufundați, uneori chiar ”pierduți” în lumea gaming-ului, și nu de puține ori ...

LA MULȚI ANI! Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 94 de ani!

Vineri, 1 Martie 2024
781

La 94 de ani, Teodor Valenciuc aduce și astăzi primăvara pe străzile orașului în care locuiește. Dacă ar fi să aleagă între freamătul de vorbe și tăcerea dinlăuntru, spune că...