"Botoşani – oameni şi locuri", o carte pentru elevi și părinți

În ultimele zile ale anului recent încheiat, la Tipografia Ria, din Botoşani, s-a tipărit ediţia a II-a, "revăzută şi adăugită" a lucrării "Botoşani – oameni şi locuri", autori fiind cadrele didactice Florica Rotariu, Maria Petraru, Lili Iurescu şi Doru Diţu.

Aşa cum subliniază de la început istoricul botoşănean Ionel Bejenaru, "Elevilor din ciclul primar li se oferă pe această cale posibilitatea construirii unei baze de cultură şi umanism, o cerinţă a dezvoltării oricărei personalităţi umane, departe de a fi doar la cheremul tehnicii de vârf, a marii sale capacităţi de absorbţie".

Merită a fi făcută menţiunea că, purtând discreta precizare opţional, acest manual ce însumează talentul, munca şi experienţa a patru cadre didactice poartă avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din septembrie 2002.

În prima parte a lucrării, coordonatele judeţului Botoşani sunt date de elemente de geografie şi istorie locală, cadrul natural, momentele importante din istoria acestor locuri, referirile la credinţa locuitorilor din acest ţinut şi, evident, enumerarea unor celebrităţi ce-şi au originea în acest nord moldav.

Ca de altfel de-a lungul întregului său cuprins, prin forme atractive, autorii dialoghează cu cititorul-elev, solicitându-i să răspundă unor întrebări, având în acelaşi timp elemente sugestive care să garanteze calitatea răspunsului: harta judeţului, nume de localităţi, însemne definitorii, toate concurând la realizarea dezideratului formulat de autori: "Copiii acestor locuri, adulţii de mâine, trebuie să fie «ecoul» vieţii şi activităţii acestor «minţi luminate», care fac cinste Botoşanilor. Botoşănenii trebuie să fie primii care să conştientizeze «mândria» de a fi respirat acelaşi aer cu Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Onicescu, Băncilă, Pompeiu...".
Adresându-se cu prioritate elevilor din clasele a III-a şi a IV-a, învăţătorilor ce-şi desfăşoară activitatea în această fază a ciclului primar, cartea instituie şi structura studiului opţional, textele şi temele corespunzătoare, soluţiile practice pentru realizarea portofoliilor ce se întocmesc.

Reluând tematica deja parcursă, partea a doua  a lucrării pusă sub incitanta interogaţie "Vrei să afli mai multe?" aduce un număr sporit de texte, îmbogăţeşte informaţia deja căpătată la studiul opţional. În paginile cărţii sunt reproduse texte interesante, fotografi ale unor monumente istorice, reproduceri ale unor picturi (din păcate, unele mai puţin lizibile!) care să îmbogăţească zestrea cunoştinţelor elevilor. Galeria personalităţilor din diverse domenii evocată în prima parte a cărţii este completată cu noi date ce vin să se constituie drept început de cunoaştere a locurilor şi a oamenilor de valoare, înaintaşi cu care, pe bună dreptate, ne mândrim.

În cea de-a treia parte, cartea se adresează îndeosebi învăţătorilor, autorii prezentând modele privind programa pentru opţional, planificarea unităţilor de învăţare, detalierea unităţilor de învăţare.

Forma agreabilă de prezentare a cărţii face ca "opţionalul" să fie atractiv pentru elevi, oferind o important marjă de contribuţie personală şi învăţătorilor.

Fără îndoială, o asemenea apariţie editorială este de mare importanţă pentru găsirea celor mai adecvate forme de instruire a generaţiilor aflate în cursul primar. Păcatul este că tirajul mic nu permite o mai largă cunoaştere a acestui manual, ceea ce ne îndreptăţeşte să facem un apel călduros către cei care doresc să facă o faptă bună: sprijiniţi editarea şi tipărirea unor asemenea lucrări!

                                                        
Prof. Dumitru Ivan,
directorul Editurii Quadrat Botoşani


 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...