Parohia tinerilor de la Vorona Centru

Vorona e o comună mare din judeţul Botoşani, cu şase sate, zece parohii şi vreo paisprezece biserici. Satul Vorona din această comună cuprinde trei parohii: Vorona Nouă, Vorona Centru şi Chiscovata. Oamenii fiind credincioşi, şi-au mărit bisericile dintr-o necesitate practică: să încapă toată comunitatea la slujbele de care au ştiut dintru început că nu se pot lipsi.
 
Istoria parohiei Vorona Centru, căci aici ne vom opri, începe într-o perioadă tulbure, de dinaintea Revoluţiei, când voronenii au dat curs dorinţei de a avea un loc al lor unde să se simtă mai aproape de Cer. În proiect a figurat mai întâi ca troiţă, apoi capelă, dar temelia, pusă în anii 90, era de biserică în toată puterea cuvântului. A fost sfinţită în 1994, de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din 1998, când lăcaşul de închinăciune din centrul Voronei a căpătat statutul de biserică parohială, odată cu venirea pr. Cristian Ştefan încep lucrările de extindere a bisericii.
 
Aşezământul social-filantropic, de mare ajutor în programul pastoral

 
Urmează lucrări de renovare şi înfrumuseţare, după 2003, care cuprind realizarea picturii interioare a bisericii, înlocuirea pardoselii cu una de granit, efectuarea încălzirii centrale, înnoirea catapetesmei şi a stranelor, care sunt sculptate în lemn de stejar. În paralel s-au desfăşurat lucrări la Aşezământul social-filantropic "Sfântul Nicolae" din vecinătatea bisericii. Biserica a primit haina resfinţirii în urma acestor lucrări în 2010, când Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a fost prezent din nou la Vorona Centru.
 
"În cadrul aşezământului derulăm proiecte catehetice, precum «Hristos împărtăşit copiilor» sau «Alege şcoala». Tot aici funcţionează centrul parohial pentru copii şi tineri, cu cerc de pictură, activităţi sportive, de conservare a tradiţiilor, organizarea pelerinajelor. Aici se întâlnesc şi tinerii din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) - filiala Vorona", spune pr. paroh Cristian Ştefan.
 
Parohia încearcă să sprijine familiile ai căror membri au fost nevoiţi să plece în străinătate, prin grija deosebită pe care o arată copiilor rămaşi acasă. Aceştia, împreună cu alţi copii care au nevoie, vin să-şi pregătească temele în centrul social al parohiei, fiind ajutaţi de un absolvent de facultate. 
 
Centru de zi de tip after-school

 
"Satele noastre devin din ce în ce mai vizibil un loc al neputinţei şi suferinţei. Au rămas bătrânii şi copiii. Cei tineri au plecat să caute soluţii mai bune de trai. Chiar făceam un bilanţ şi am constatat cu tristeţe că anul trecut am avut şaisprezece înmormântări şi numai cinci botezuri. Iar copiii botezaţi au fost ai tinerilor care muncesc în afară. Am bucuria că putem păstra legătura telefonic, când au câte o problemă ştiu la cine să apeleze pentru o îndrumare, iar de sărbători ne reîntâlnim la biserică, unde vin cu drag să mulţumească Domnului că sunt din nou acasă", mai spune pr. Ştefan.
 
Vorbind despre problemele cu care se confruntă sătenii, pr. Cristian Ştefan spune că oamenii au nevoie să fie sfătuiţi nu numai în probleme spirituale, ci şi economice. Şi Biserica Vorona Centru chiar sprijină înfiinţarea la nivel local de cooperaţii de mici producători. Pentru a le identifica nevoile, părintele paroh vine el însuşi în întâmpinarea lor, prin vizite pastorale, organizate periodic. Dar parohul de la Vorona Centru e convins că cel mai important ajutor care vine din partea Bisericii este tot rugăciunea, rugăciunea pentru şi împreună cu păstoriţii săi.
 
Ca o permanentizare şi o dezvoltare a activităţii care se desfăşoară deja în aşezământul social al parohiei se doreşte instituirea unui centru de zi, în parteneriat cu comunitatea locală. Acesta va avea forma unui after-school pentru copiii cu probleme sociale din parohie, cu extindere şi pentru cei din parohiile vecine, şi va include şi servirea mesei. "Centrul de zi va funcţiona în aşezământul nostru social. Proiectul este aprobat, avem nevoie însă de finanţare. Sperăm ca anul acesta, cel târziu la anul, să devină funcţional", spune părintele paroh.
 
Citeste material complet pe doxologia.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...