Sărbătoarea Orașului Botoșani a început, marți seara, cu Procesiunea Învierii. Creștini din toate parohiile județului, zeci de preoți, monahi și monahii din mănăstirile Botoșanilor, cu toții s-au unit într-o singură cântare: ”Hristos a înviat!”
Procesiunea Învierii din a treia zi de Paști a avut, astfel, o semnificație deosebită: ea precede sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Orașului.
Credincioșii au participat în număr impresionant la procesiunea cu Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, aduse de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț.
După întâmpinarea raclei cu Sfintele Moaște, la Biserica ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani a fost primit IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și ierarhii invitați: Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Veniamin, episcop al Episcopiei Basarabiei de Sud.
Înainte de a porni pe străzile orașului, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, le-a vorbit credincioșilor despre ”ce este această procesiune”.
”Este slavă adusă Lui Dumnezeu. Procesiunea aceasta, ca orice procesiune, este aducerea în actualitate a celor petrecute de demult, cu toate urmările acelor momente binecuvântate pentru viața lumii și pentru viața noastră. Pelerinajul pe care l-au făcut cei trei magi până la peștera din Betleem, drumul cel binecuvântat al Sfintei Familii, Bătrânul Iosif, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pruncul Iisus în Țara Egiptului și înapoi, în Nazaret, pelerinajul cel binecuvântat din ziua Floriilor… Toate au constituit de-a lungul vremii momente binecuvântat care se prelungesc în orice ceremonie, în orice pelerinaj, în orice procesiune precum a noastră.
Preluăm din orice procesiune ce este mai adânc, mai luminos, mai dătător de lumină și de viață. Să arărăm aceeași slavă adusă Lui Dumnezeu, același dor de cer.
Procesiunea de astăzi este mărturisire. Mărturisire că ultimul cuvânt nu îl are moartea. Încercăm să mărturisim că Dumnezeu așa de mut iubește lumea încât îl dă spre jertfă pe Fiul Său cel iubit. Mărturisim că Iadul nu are ultimul cuvânt. Totul se micșorează, totul se eclipsează în fața Învierii Domnului nostru și Mântuitorul Iisus Hristos.
Procesiunea de astăzi arată, de asemenea, că noi, creștinii, suntem ancorați puternic în Taina Învierii Domnului iisus Hristos și încercăm să trăim înlăuntrul nostru această Taină, să o mărturisim prin cântarea Hristos a Înviat!”, a rostit IPS Teofan.
După săvârșirea Slujbei Vecerniei și a Litiei, mulțimea de credincioși, în frunte cu ierarhii, au pornit în Procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sf. Gheorghe Pelerinul, pe traseul: Biserica ”Sfântul Gheorghe” – strada Ion Pillat – Calea Națională – strada 1 Decembrie – Biserica Uspenia – strada Poștei – Biserica ”Sfântul Gheorghe”.
De remarcat, în acest an, lipsa oficialităților, a oamenilor politici. În afara președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, în preajma lui IPS Teofan nu s-a mai aflat niciun alt reprezentant al administrației locale sau județene.
Credincioșii așteptați mâine la sărbătoarea Sfântului Gheorghe!
Miercuri, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul orașului Botoșani, Biserica ”Sf. Gheorghe” va îmbrăca din nou haină de sărbătoare. La ora 8.30 va avea loc primirea IPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, apoi va fi săvârșită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.
La sfârșitul slujbei, fiecare credincios va participa la o agapă oferită de către Primăria Botoșani.
Sfintele Moaște vor rămâne spre venerare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani până la Duminica Tomii, 27 aprilie, ora 19.00.