„Povestea oraşului meu” – Caravana de Patrimoniu la Casa George Enescu

„Povestea oraşului meu” – Caravana de Patrimoniu la Casa George Enescu

În perioada 2 - 6 august 2022, Casa „George Enescu” de la Mihăileni, judeţul Botoşani, devine pentru al III-lea an consecutiv gazda Caravanei de Patrimoniu a Fundației Pro Patrimonio. Tema celor cinci zile de ateliere educaţionale este „Povestea oraşului meu”.

Aproximativ 20 de copii din comunitate beneficiază de un program intens de ateliere practice și creative. Acestea vor fi coordonate de tema descoperirii propriului oraș, a bogatului context cultural și natural pe care acesta îl are. Oraşul Mihăileni, vechi târg de graniţă pe Siret, va fi povestit copiilor prin jocuri și indicii, legătorie de carte, linogravură, panouri interactive și semnalizări în sit, atelier de teatru, teatru de umbre, scenete și montaje video. Învăţarea prin joc este completată, conform tradiției, prin concursuri sportive și culinare cu premii, expoziție și seară de film deschise, în limita locurilor disponibile, oricărui curios.

Pentru a semnaliza traseul descoperirii orașului Mihăileni ne bucurăm de acordul Primăriei Mihăileni. Acest traseu a fost cartat și povestit încă de anul trecut în Caietul Casei George Enescu, disponibil în varianta onlinebit.ly/3PIAoW5 şi bit.ly/31OQSYA

Mulţumim UiPath Foundation pentru parteneriatul şi încrederea cu care ne este de trei ani alături în susţinerea programelor educaţionale şi grija faţă de obiectul de patrimoniu, Casa lui George Enescu din Mihăileni.

În special vara, Casa George Enescu din Mihăileni şi curtea din jur se animă de evenimente culturale şi educaţionale, devenind spaţii active, efervescente. „Academia de muzică pentru copii”-- care intră deja în al III-lea an de activitate -- se reuneşte constant în curtea casei pentru lecţiile de muzică cu copiii din program. Datorită pianului existent în casă, profesorii de muzică din Mihăileni şi Vârfu Câmpuluiţin uneori pentru lecţii demonstrative pentru copiii interesaţi.

Casa George Enescu a fost, în perioada 18 - 24 iulie, punct central pentru ţinerea unor cursuri de măiestrie şi concerte desfăşurate în cadrul ediţiei a II-a a „Concerte pe Siret”. Au participat tinerii masteranzi, elevi ai colegiilor și liceelor de muzică din Iași, București, Botoșani, Bacău, Piatra-Neamț în pregătirea pianistei Raluca Ştirbăţ. Concertul membrilor Orchestrei de Tineret a Iașului, aflată sub bagheta dirijorului Virgil Popa a întregit seria de evenimente publice deschise.

Casa lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoșani, monument istoric aflat în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, a fost salvată de la colaps şi a trecut  printr-un proces de restaurare timp de şapte ani. Pe cât de mică, pe atât de interesantă, ea reprezintă un martor palpabil al modului de viaţă pentru o familie intelectuală a secolului al XIX-lea. Tocmai de aceea, Casa Enescu, poate deveni un subiect de cercetare experimentală cu scop precis: care era confortul standard de viaţă în mediul rural pentru familiile cu potenţial intelectual şi dorinţă de dezvoltare?

Este locul în care compozitorul și-a petrecut perioade ale copilăriei și maturității, definitivând multe din capodoperele sale. A fost ultimul loc pe care l-a vizitat înainte de a părăsi țara definitiv în septembrie 1946. Casa a aparținut mamei lui George Enescu, Maria Cosmovici, și a fost construită de părinții acesteia, cel mai probabil, pe la mijlocul secolului XIX.

În prezent, casa este redată comunității locale sub forma unui centru cultural şi de educaţie. În 2020 s-au finalizat lucrările de restaurare, moment marcat și prin inaugurarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale Fundației Pro Patrimonio, „Academia de muzică și studiul sunetului”.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani va avea încă două substații de Ambulanță

astăzi, 13:04
60

Începând de astăzi, 15 august, județul Botoșani va mai avea încă două substații de Ambulanță. Acestea vor deservi comunele Lunca și Ripiceni, precum și zonele limitrofe....

Reacția lui Mihai Teja după ce FC Botoșani a învins-o pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1

astăzi, 10:31
188

FC Botoșani a învins-o cu 1-0 pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1. La finalul meciului, Mihai Teja a recunoscut că echipa sa a „suferit în Gruia”, dar a ținut s...

15 august, zi liberă legală: Ce compensații trebuie să primească salariații care lucrează azi

astăzi, 09:18
178

După cum stabilește Codul muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului....