Pomenirea mortilor - Mosii de iarna

Sambata, 18 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Sambata, zi de pomenire a celor adormiti

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Traditii si obiceiuri

Potrivit ritualului crestin ortodox, atat la Mosii de Iarna (prima din cele sapte sambete), cat si la ultima, Sambata lui Lazar, crestinii ortodocsi fac parastase: cu preparate de dulce (la Mosii de Iarna) si cu mancare de post la Sambata lui Lazar, pomenire la care participa, prin traditie, mai mult femeile.

In ziua praznicului, traditia spune ca pentru pomenire sunt necesare, mai ales: coliva, un colac, o sticla de vin, pomelnicul si lumanari. Dupa posibilitati, fiecare credincios poate sa mai duca la biserica, spre pomenire, si alte bucate preferate in viata pamanteana de cei pe care-i comemoreaza.

Pentru praznicul Mosilor de Iarna, se pregatesc toti crestinii, saraci sau bogati, fiecare dupa posibilitatile sale materiale. Acum, dar si in celelalte sambete dedicate mortilor pana la Sfintele Pasti, adevaratii crestini simt nevoia sa pastreze legatura cu cei plecati la viata de Dincolo prin rugaciuni si prin ofrande aduse la mormintele acestora: se aprind lumanari si tamaie, se impart pachete cu bucatele preferate de cei pomeniti.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plimbare penală cu tractorul, botoșănean reținut de polițiști!

astăzi, 14:21

În cursul zilei de duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 ani, din comuna...

O trupă de teatru tânăr din Botoșani, selectată în Festivalul Naţional Ideo Ideis!

astăzi, 14:09

Festivalul Naţional Ideo Ideis are loc anul acesta, la Alexandria, între 31 iulie şi 5 august. În urma unui proces de selecţie foarte competitiv - cu peste 40 de trupe înscri...

Pompierii din Moldova se întrec la Botoşani: Cetățenii sunt așteptați să îi susțină!

astăzi, 13:55

Pompierii din Moldova își vor testa abilitățile sportive, rezistența psihică și lucrul în echipă în cadrul etapei zonale a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situa...