În urmă cu 22 de ani, jurnalistul, scriitorul, editorul și omul de cultură Elena Condrei a fondat un premiu dedicat creatorilor din domeniul literaturii, artelor vizuale și colecțiilor care, prin operele și activitățile lor, promovează imaginea lui Mihai Eminescu și a Botoșanilor.
De atunci, „Teiul de Aur” și „Teiul de Argint”, numele pe care le poartă premiul, au fost acordate unui număr impresionant de personalități ale culturii românești, dar și unor nume sonore din Republica Moldova, Ucraina și state de pe alte continente. Premiul Editurii Geea a devenit un adevărat etalon al valorii artistice, activitatea de referință extinzându-se spre istorie și teatru.
Decernarea din acest an s-a desfășurat pe 14 iunie, în sediul Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene. Festivitatea s-a bucurat de prezența unui public numeros, fiind moderată de jurnalistul Traian Apetrei cu profesionalismul caracteristic.
Juriul a fost condus de doi prestigioși universitari, avându-l ca președinte de onoare pe academicianul Mihai Cimpoi și ca președinte pe prof. univ. dr. Nicolae Georgescu. Aceștia au fost completați de artistul plastic Lucia Pușcașu, directorul Bibliotecii Ersilia Iacob, de Mihai Cornaci, consilier al Societății Numismatice Române și de fondatorul premiilor Elena Condrei.
Au fost premiați, pentru Literatură, cu Teiul de Aur – Marius Manta și Teiul de Argint - Petruș Andrei, pentru Arte Vizuale, cu Teiul de Aur – Ofelia Huțul și Teiul de Argint – Ami Vasilescu. Pentru Colecții și Colecționari, cu Teiul de Argint – Paul Romanescu, cărora li se alătură, la secțiunile Restituiri Istorice, cu Teiul de Aur – istoricul Gheorghe Median și cu Teiul de Argint – inginerul Paul Iordache. La secțiunea Restituiri Culturale, cu Teiul de Aur - Lili Bobu și cu Teiul de Argint – Maria Olaru, iar la secțiunea Teatru, copilul minune al Botoșanilor – Rareș Prisacariu.
Dintre laureați, Lili Bobu se remarcă pentru meritele deosebite de promovare a operei eminesciene și a patrimoniului cultural românesc. Asociația Culturală „Regal d’ Art” pe care a fondat-o creează ediții de lux care pun în valoare creațiile marilor poeți, scriitori și compozitori din Republica Moldova, între care se numără Grigore Vieru, Nicolae Dabija și Eugen Doga. Acestora li se adaugă un număr important de cărți editate în aceleași condiții, conținând interviuri cu Horațiu Mălăele și Paul Surugiu, dar și scrierile unor poeți botoșăneni contemporani, printre care Lucia Olaru Nenati și Victor Teișanu. O mențiune specială se cuvine unei cărți care omagiază geniul liric din Ipotești. Este vorba despre „Eminescu – dorul de absolut. 100 de poeme dedicate efigiei eminesciene”, publicată în anul 2021. Întreaga colecție de cărți editate de „Regal d’ Art” a fost așezată într-o expoziție ad-hoc și îndelung admirată de public.
Printre botoșănenii premiați pentru activitatea lor se numără și istoricul Gheorghe Median, distins cu Teiul de Aur pentru recuperarea trecutului cultural al Botoșanilor, inginerul Mircea Iordache, distins cu Medalia Teiul de Argint pentru implicarea directă în menținerea sentimentului unității de neam a românilor de pretutindeni și Rareș Prisacariu, laureat pentru interpretarea teatrală de excepție a operei eminesciene.