Patru actori au parasit scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani. "Un singur spectacol mai putem juca acum!"

Patru actori au parasit scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani. "Un singur spectacol mai putem juca acum!"
Teatrul Mihai Eminescu din Botosani se afla in situatia aproape nemaintalnita pana acum de a putea iesi la scena cu un singur spectacol, si acela la Sala Atelier, dupa ce nu mai putin de patru actori au demisionat la sfarsitul stagiunii, iar una dintre actrite va fi in curand indisponibila, ea urmand sa beneficieze de concediu de maternitate.

Cei care au parasit definitiv trupa sunt actorii Ana Maria Cazacu, Eduard Sandu, Ovidiu Ivan si Ciprian Tabacaru.

Situatia este mai mult decat dificila, in conditiile in care actorii cu pricina erau distribuiti in toate spectacolele Teatrului Mihai Eminescu. De altfel, managerul institutiei, Traian Apetrei, a precizat ca in acest moment se mai poate iesi in fata publicului cu un singur spectacol, "Ursul", regia Mihai Dontu, cu o distributie care cuprinde doar doi actori, Bogdan Muncaciu si Crenola Muncaciu. Mai mult, daca adaugam faptul ca "Ursul" este un spectacol care se joaca la Sala Atelier, putem spune ca in acest moment Sala Mare a Teatrului Mihai Eminescu Botosani este pustie cum, probabil, nu a fost niciodata in indelunga istorie a institutiei de cultura.

Se repeta, insa, la spectacole precum "Apus de Soare", in regia lui Marius Rogojinschi, unde s-au facut inlocuiri. "Apelam si la actorii de la Teatrul Vasilache, o sa mai facem cate un casting, dupa nevoile fiecarui regizor in parte. Vom schimba, probabil, si politica, adica vom face un spectacol pe care il jucam intensiv si apoi il lasam deoparte, sa nu ne mai confruntam cu situatii de acest fel", spune Traian Apetrei.

Chiar daca o astfel de situatie ajunge sa blocheze activitatea unei institutii, actorii sunt protejati de Codul Muncii, care le permite sa plece cand gasesc de cuviinta, la care se adauga faptul ca, in virtutea unor cutume, sau chiar contracte ale actorilor cu teatrele, ei pot parasi institutia doar la finalul unei stagiuni.
 
De departe, cea mai mare pierdere pentru teatrul botosanean este plecarea actorului Eduard Sandu, care lasa in urma o activitate de aproape 8 ani, cu spectacole si roluri de valoare.

"Edi Sandu era in cea mai buna forma! Dar cred ca daca as avea nevoie, de exemplu pentru spectacolul Cetateni de Onoare ai Poeziei sau alt spectacol, Edi ar reveni pe scena de la Botosani", spune Traian Apetrei.

Unul dintre motivele plecarii actorilor ar fi acela ca nu au acumulat satisfactii dupa asteptari, spune managerul Teatrului Mihai Eminescu. "Este firesc, nu putem uita ca aici pentru ei e capatul lumii, in alte orase, chiar daca au salarii mici, au si alte oportunitati, mai prind alte roluri, un spot publicitar...".

Din pacate, viitorul se anunta a fi unul si mai dificil, in conditiile in care este al treilea an consecutiv in care nu se pot face angajari in teatre. Astfel ca se va apela doar la colaborari in urma castingurilor pe care regizorii le vor face pentru spectacolele vechi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
20

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...

Elevii încep ultimul modul de cursuri miercuri, 8 mai. Calendarul Evaluărilor Naționale, Bacalaureatului și admiterii la liceu

astăzi, 16:40
93

Cursurile din modulul 5 de școală încep în mijlocul săptămânii, miercuri, 8 mai, și durează până pe 21 iunie 2024. Modulul 5 este cel în care au loc Evaluările Na...

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
324

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...